eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Budapesten a NATO Katonai Bizottsága - a nap hírei

Genfben megállapodott Szíria vegyi fegyvereinek megsemmisítéséről az amerikai és az orosz külügyminiszter. Egymással szemben haladt ugyanazon a vágányon két személyvonat délelőtt Kelenföld és Háros között.

A többi között a közel-keleti és észak-afrikai helyzetről, valamint az afganisztáni és koszovói szerepvállalásról egyeztet Budapesten a NATO Katonai Bizottsága. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: a jövőben is fenntartja ezer fős műveleti szerepvállalását a honvédség, ezért megkezdték az afganisztáni kivonulással felszabaduló erőik átcsoportosítását. Benkő Tibor vezérkari főnök megerősítette: Magyarország kész vegyifegyver-szakértőket küldeni Szíriába. A 28 vezérkari főnök áttekinti a következő két év várható legfontosabb feladatait is.

Genfben megállapodott Szíria vegyi fegyvereinek leszereléséről az amerikai és az orosz külügyminiszter. John Kerry és Szergej Lavrov egy hetet adott Damaszkusznak, hogy átadja vegyi fegyvereinek listáját, és megegyeztek abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak egy erő alkalmazásával fenyegető határozat elfogadásáért. John Kerry azt is hangsúlyozta: a cél az, hogy 2014 közepére teljesen megsemmisítsék Szíria vegyi fegyvereit. Az ENSZ főtitkára és az Európai Unió mellett London, Berlin és Párizs, valamint a magyar Külügyminisztérium is üdvözölte a megállapodást. Várhatóan hétfőn ismerteti a vegyifegyver-szakértők Szíriáról készített jelentését az ENSZ főtitkára.

Egyhangúlag jóváhagyta az MSZP és az Együtt-PM szövetség választási megállapodását a szocialista párt választmánya. Mesterházy Attila pártelnök ezt azzal egészítette ki: a választmány elfogadta, hogy az MSZP nem köt választási együttműködést a Demokratikus Koalícióval, a Liberálisokkal és a Magyar Szociáldemokraták Pártjával. Az MSZP október 19-ei kongresszusán fogadják el választási programjukat és döntenek az országgyűlési és az európai parlamenti választási listáról.

Nincs kiegyezés Orbán Viktorral; Orbán Viktornak mennie kell - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke az ellenzéki párt fővárosi évadnyitó nagygyűlésén. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ha egy jobb országban akarunk élni, győznie kell Magyarország jobbik felének a hazáért és a köztársaságért.

Hajlandó perelni Horvátországot 2 milliárd kunára a gázüzletág miatt a Mol, hogy így kárpótolják az olajtársaságot a veszteségekért. Ezt a Mol felügyelőbizottságának elnöke erősítette meg a Reuters brit hírügynökségnek. Mosonyi György úgy vélte: ez kulcsfontosságú része lesz a horvát kormánnyal folytatandó tárgyalásoknak, mert Zágrábnak már 2009-ben át kellett volna venni a gázüzletágat. Azt mondta: Zágráb az utolsó négy évben pénzügyi kárt okozott az INA-nak és az INA részvényeseinek, a Mol nem hajlandó a további veszteségeket elviselni.

Varsóban több mint százezren tüntettek a lengyel kormány szociálpolitikája ellen, egyben Donald Tusk miniszterelnök lemondását is követelték. Fő követeléseik közé tartozik a minimálbér emelése és a dolgozók megcsorbított jogainak a helyreállítása is.

Ma rendezték a Magyar Értékek fesztiválját a budapesti Szent István téren, ahol Magyarország 19. megyéje mutatja be kultúráját, értékeit. Az esemény, amelyet több minisztérium és állami szervezet összefogásában, hagyományteremtő szándékkal rendeztek meg, több mint száz település értékeit és kultúráját ismertette meg az érdeklődőkkel.

Továbbra sem tudni, hogyan mehetett egymással szemben ugyanazon a vágányon két személyvonat délelőtt Kelenföld és Háros között, de a MÁV szerint nem volt balesetveszély. A vasúttársaság arra hívja fel a figyelmet: a biztosítóberendezés reggeli meghibásodása miatt fokozott biztonsági előírások voltak érvényben a szakaszon, így az intercity sebessége maximum óránként 15 kilométer lehetett, így sikerült megelőzni a balesetet. A két vonat körülbelül száz méterre állt meg egymástól. Az eset tisztázására és a felelősség megállapítására vizsgálat indult a szakhatóságok és a rendőrség bevonásával. Háros és Kelenföld között reggel egy munkagép elszakította a biztosítóberendezés kábelét, a hibát elhárították. A menetrend szerinti forgalom helyreállását késő estére ígérte a MÁV.

Benyújtotta pályázatát a 2019-es, XXX. nyári Universiade budapesti megrendezésére a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség. Budapest korábban már kétszer megrendezte a legnagyobb egyetemi világversenyt: 1935-ben Egyetemi Világjátékokat, 1965-ben pedig az Universiadét, amely az olimpia után a világ második legnagyobb létszámú nemzetközi sporteseménye. Budapest mellett Baku és Brazíliaváros jelentkezett a 2019-es lebonyolításra, az eredményhirdetés november 9-én várható.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×