eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még nincs döntés a jegyzői helyek újraosztásáról

A házbizottság csütörtöki ülésén az újjáalakult LMP-frakció bizottsági helyeinek elosztásáról és esetleges jegyzői posztjáról is volt szó. A parlamenti pártok képviselői között konszenzus volt abban, hogy a független jegyző helyét az újjáalakult LMP frakció jelöltje töltse be, döntés azonban várhatóan csak a házbizottság következő ülésén születik a témában - reagált Szilágyi Péter független országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatójára Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek.

Szilágyi Péter azt mondta: pártja, a Párbeszéd Magyarországért (PM) információi szerint Kövér László parlamenti elnök a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy hívják vissza az Országgyűlés jegyzői posztjáról Szilágyi Pétert. A képviselő hozzátette: függetlenként nem vehetnek részt a házbizottság munkájában, így csak elmondás alapján értesültek az esetről.

Szilágyi Péter sejtése szerint az eset mögött az állhat, hogy az információs szabadságról szóló törvény módosító javaslatának szavazáskor, "amikor a trafikmutyi kirobbant", képviselőtársával, Karácsony Gergellyel egy "Loptok, csaltok hazudtok" feliratú táblát vittek be az ülésterembe. Emlékeztetett arra, hogy tettéért a parlament addigi történetének legnagyobb büntetését kapta.

Az Országgyűlés sajtófőnöke ugyanakkor cáfolta, hogy a jegyzői helyek újraosztásának bármi köze lenne a Szilágyi Péter által említett esethez és az azért kapott pénzbírsághoz.

A sajtófőnök kiemelte: a pártok közötti, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő megállapodás egyébként kifejezetten rendelkezik a jegyző kérdéséről. Az írásos megállapodás tartalmazza, hogy minden frakciót megillet legalább egy jegyzői poszt. Az LMP frakció - amelynek tagjaként Szilágyi Péter korábban betöltötte a jegyzői tisztséget - februári megszűnése "egy speciális helyzetet idézett elő, amely nem tekinthető precedensnek, ám most helyre áll az eredeti szándék" - fogalmazott Szilágyi Zoltán.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×