eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Változnak az érettségi vizsgák szabályai

Több ponton is változások várhatók az érettségi vizsgák szabályaiban januárban. Előre hozott vizsga csak a középiskola várható teljes befejezését megelőző első vagy második tanév májusi-júniusi vizsgaidőszakban lesz tehető, és csak a Magyarországon tanított idegen nyelvekből, illetve informatikából.

Az oktatas.hu oldalon közzétett összegzés szerint ennek megfelelően a 2013-2014-es tanév október-novemberi vizsgaidőszakában érvényesek utoljára az előre hozott vizsgák eddig megszokott szabályai.

A 2014-2015-ös tanévtől az október-novemberi vizsgaidőszakokban már nem lesz lehetőség előre hozott érettségi letételére. A sikertelen előre hozott érettségi vizsga esetében az adott vizsgatárgyból javító vagy pótló vizsgára legkorábban csak a rendes vizsga vizsgaidőszakában lehet majd jelentkezni. Ez a korlátozás már érinti a 2013-2014-es tanév október-novemberi vizsgaidőszakában sikertelen vizsgák javító, pótló vizsgáit is. Azok a tanulók tehát, akiket ekkor javító vagy pótló vizsgára utasítanak, ezen vizsgáikat csak rendes érettségijük időszakában tehetik le.

Változatlan az a szabály, amely szerint azoknak a vizsgázóknak, akik rendes érettségire jelentkeztek, de a középiskola utolsó évfolyamán valamely tantárgyból elégtelen osztályzatot kaptak, és így nem fejezték be a középiskolai tanulmányaikat, előre hozott vizsgává minősíthető át a többi vizsgájuk, a vizsgatárgytól függetlenül.

Emellett előre hozott vizsgára jelentkezhetnek - a változásoktól függetlenül - bármely vizsgatárgyból azok, akik a kérelem benyújtásának időpontjában külföldi vagy külföldi rendszerű középiskola utolsó évfolyamán folytatják tanulmányaikat. Ezt azonban 2014. január 1-jétől kizárólag a május-júniusi vizsgaidőszakban tehetik meg.

Azok, akik a tanulói jogviszony alatt, a középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt középszinten magyarországi középiskolában tanított idegen nyelvekből, valamint informatikából előre hozott érettségit tettek, ezekből tehetnek szintemelő vizsgát. A sikertelen szintemelő vizsga esetében az adott tárgyból javító vagy pótló vizsgára legkorábban csak a rendes időszakban lehet majd jelentkezni.

A 2013-2014-es tanév május-júniusi vizsgaidőszakától kezdődően az utazás és turizmus választható közismereti vizsgatárgyból csupán az öt (kötelező és kötelezően választandó) vizsgatárgyon felüli, szabadon választott (hatodik) tárgyként tehető vizsga.

Szintén ettől az időponttól a nemzetiségi nyelvet tanulók mint idegen nyelv (német nyelv, horvát nyelv, szlovén nyelv) vizsgatárgyból jelentkezhetnek érettségi vizsgára.

Az ismertető szerint a kétszintű érettségi bevezetése óta hat művészeti tárgyból tehettek vizsgát a jelentkezők. Ezek közül négyből (ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, hangkultúra) 2014. január 1-jétől megszűnik a vizsgázási lehetőség. A további két vizsgatárgyból (művészettörténet és népművészet) pedig a későbbiekben mint választható közismereti vizsgatárgyból lehet vizsgázni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×