Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új ombudsmant választhat a jövő héten az Országgyűlés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tervek szerint jövő hétfőn választhatja meg az Országgyűlés Székely Lászlót az alapvető jogok országgyűlési biztosának - derül ki a Házbizottság csütörtöki ülése után kiadott napirend-tervezetből.

Az Országgyűlés kétnapos ülést tart a jövő héten. Hétfőn a napirend előtti felszólalások, valamint az interpellációk, kérdések és azonnali kérdések után titkos szavazáson választhatják meg a képviselők kétharmadának támogató szavazatával Székely Lászlót ombudsmannak.

Székely László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését. Áder János államfő augusztus 8-án jelentette be, hogy Székely Lászlót jelöli Szabó Máté helyére, akinek mandátuma szeptember 24-én jár le. Megválasztása esetén Székely hat évig töltheti be az ombudsmani posztot.

Szintén hétfőn lehet a zárószavazása az alaptörvény ötödik módosításának, ehhez azonban az kell, hogy a képviselők egyetlen módosító indítványt se fogadjanak be a javaslathoz. Ugyancsak zárószavazása lesz a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) és a fémkereskedelemről szóló törvényeknek.

Kedden az Országgyűlés egyebek között megkezdi a 2012-es költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvényt általános vitáját, valamint lefolytatja az ezen a héten tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitáit.