eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Szeptember 25-ére idézték be Hernádi Zsoltot - a nap hírei

Gyanúsítottként idézte be a horvát szervezett bűnözés elleni hivatal a MOL elnök-vezérigazgatóját. Csaknem hétszáz gyógyszer lesz olcsóbb októbertől. Szíria együttműködni látszik a nemzetközi közösséggel, az amerikai elnök már nem a támadásra, hanem az amerikai belpolitikára koncentrál.

Gyanúsítottként idézte be a horvát szervezett bűnözés elleni hivatal szeptember 25-ére Hernádi Zsoltot, a MOL elnök-vezérigazgatóját - értesült a horvát Jutarnji List nevű lap. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte: vizsgálják a horvát ügyészség jogsegélyi megkeresésesét. Szollár Domokos, a MOL szóvivője azt mondta, hogy az olajtársasághoz semmiféle megkeresés nem érkezett, a sajtóhírt pedig nem kívánja kommentálni. A horvát vádhatóság már 2011-ben kérte Hernádi Zsolt kihallgatását, mert azt gyanítja, hogy Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök 10 millió euró kenőpénzt fogadott el cserébe azért, hogy a MOL meghatározó befolyást szerezzen az INA horvát olajtársaság fölött. A MOL ezt többször is cáfolta.

Törvénysértőnek tartja a Kúria az Országos Választási Bizottság határozatát az eutanáziáról szóló népi kezdeményezés hitelesítéséről. Az OVB-nek ezért újra napirendre kell vennie a kérdést. A Kúria megállapította: a népi kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés az adott kérdést tűzze napirendre, az OVB-határozatban hitelesített kérdés azonban félrevezetően fogalmaz. Azt sugallja, hogy az ügyben a választók döntenek az Országgyűlésre kötelező módon.

Csaknem hétszáz gyógyszer lesz olcsóbb októbertől. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a legutóbbi gyártói vaklicit eredményeként átlagosan 13,5 százalékkal csökken a többi között az altatók, nyugtatók, savlekötők, antidepresszánsok, valamint néhány asztma és epilepszia elleni készítmény ára.

Hasznos és szükséges a Növekedési Hitelprogram folytatása a vállalati hitelpiac élénkítéséhez, ezért az FHB üdvözli a Magyar Nemzeti Bank bejelentését, hogy kétmilliárdos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram. Soltész Gergő, az FHB vezérigazgatója a Portfolio.hu gazdasági hírportálnak azt mondta, a bankok fő üzenete ma nem lehet más a kis- és közepes vállalkozások felé, mint hogy éljenek a lehetőséggel, mert most éri meg igazán a vállalkozásoknak hitelt felvenni.

Nagy többséggel jóváhagyta az uniós bankfelügyeleti rendszer megteremtését az Európai Parlament. Jövő szeptembertől az unió 150 legnagyobb bankját az Európai Központi Bank közvetlen felügyelete alá vonják. Az eurózóna tagjaira nézve kötelező rendszer minden más uniós tagállam számára nyitva áll. A képviselők az eredeti tervezethez képest átláthatóbbá tették a rendszert, és javították a számonkérhetőséget. Az Európai Bankhatóságot bízták meg a nemzeti bankfelügyeletek által követendő gyakorlat kidolgozásával.

A globális értékláncok szerepéről rendezett szakmai fórumot Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Cséfalvay Zoltán, a tárca gazdaságstratégiáért felelős államtitkára elmondta: a kormány arra szeretné ösztönözni a cégeket, hogy ne csak Magyarországon gyártsanak, hanem itt is fejlesszenek, tervezzenek.

Újabb trafiktendert írnak ki 876 településen. Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: részben eredménytelenül zárult a második tender, mert 1425 koncesszióból csak 549-ben tudtak nyertest hirdetni. A második trafiktendert azokon a településeken írták ki, amelyek az első körben dohánybolt nélkül maradtak. Légrádi Petra hozzátette: az újabb pályázati kiírás idejéről később adnak tájékoztatást.

Szeptember 23-án készíti el a jövő évi büdzsé tervezetéről szóló véleményét a Költségvetési Tanács. A kabinet szombati módosításaival összesen 171 milliárd forinttal növelné a költségvetés központi alrendszerének hiányát, az uniós módszertan szerinti hiánycélt ugyanakkor vélhetően nem veszélyezteti az emelés. A Költségvetési Tanács a magasabb kiadások mellett is elérhetőnek tartja a GDP-arányos hiánycélt, de figyelmeztet a növekvő kockázatokra, és fokozott gazdálkodási fegyelmet tart indokoltnak.

Nem bünteti meg parlamenti kijelentései miatt Illés Zoltán államtitkárt a házelnök. Kövér László szerint Illés Zoltán ugyan sértő, de nem kirívóan sértő kifejezéseket használt az Országgyűlésben az LMP-s Szél Bernadett kérdésére reagálva. A házelnök szerint az ülésteremben jobbára ellenzéki képviselők szájából rendszeresen hangzanak el sértő kifejezések.

Koordinált jelöltállítást szorgalmaz a baloldalon Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a baloldali ellenzék jelöltjeinek a voksolás előtt vissza kellene lépniük egymás javára ott, ahol van esélyük legyőzni a fideszes indulót. Gyurcsány Ferenc úgy vélte: a következő miniszterelnököt vagy Orbán Viktornak, vagy Mesterházy Attilának hívják majd.

A szőlő egyik legveszélyesebb kórokozóját fedezték fel Lenti határában. A fertőzés csökkenti a szőlőtőkék terméshozamát, néhány év alatt pedig kipusztulást okoz. Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett kór ellen jelenleg nincs megfelelő növényvédőszeres kezelés. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kórokozó észlelését kötelező bejelenteni a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságán. Ilyenkor a hatóság azonnal növényegészségügyi zárlatot rendel el és kezdeményezi a fertőzött növények megsemmisítését.

Bizonyítottság hiányában mentette fel az anyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort a Debreceni Ítélőtábla. Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg otthonában. A bíróság első fokon 12 évre ítélte az asszony fiát, a másodfok új eljárást rendelt el, ebben nem jogerősen felmentették a férfit. Ezt az ítéletet hagyta helyben a büntetőtanács.

Megkapta az ENSZ Szíria kérelmét a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez való csatlakozásról. A csatlakozásra és a szíriai vegyifegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezésére vonatkozó orosz felvetésre korábban Bassár el-Aszad elnök tett ígéretet. Az Egyesült Államokban már a kongresszus elé került az amerikai elnök javaslata, amely a Szíria elleni katonai légicsapáshoz kéri a törvényhozás hozzájárulását. Az előterjesztésről szóló szavazást elnapolták, Barack Obama pedig azt közölte, hogy ismét az amerikai belpolitikára összpontosít.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×