Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az OVB-nek újra napirendre kell vennie az eutanáziáról szóló népi kezdeményezést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Választási Bizottságnak (OVB) újra napirendre kell vennie az eutanáziáról szóló népi kezdeményezést, miután a Kúria csütörtökön közzétett határozatában új eljárásra utasította a testületet.

Az OVB-nek (vagy már a rövidesen megalakuló Nemzeti Választási Bizottságnak) a jogszabály szerint 30 napja van arra, hogy új határozatot hozzon az ügyben. Az OVB - a Kúria határozatának megfelelően - várhatóan elutasítja majd a népi kezdeményezést.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán szereplő kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?

A Kúria megállapította: a népi kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés az adott kérdést tűzze napirendre és tárgyalja meg, az OVB-határozatban hitelesített kérdés azonban megfogalmazásával azt a látszatot kelti, hogy a választópolgárok az aláírásukkal népszavazást kezdeményeznek, így nem derül ki egyértelműen, hogy miről is döntenek.

A kérdés azt sugallja, hogy az ügyben a választópolgárok döntenek az Országgyűlésre kötelező módon. A népi kezdeményezésre feltett kérdés ezért alkalmas arra, hogy a választópolgárokat adott esetben félrevezesse - közölték.

A Kúria ugyanakkor egy másik határozatával helybenhagyta az OVB döntéseit a dohánytermékek árusításával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekről.

Ez pedig azt jelenti, hogy a testület, illetve a Nemzeti Választási Iroda kiadhatja a kezdeményezések aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát, és megkezdődhet az aláírások gyűjtése.

Korábban az OVB két kérdést hitelesített: a dohánytermékek kereskedelmi árrésére, továbbá arra vonatkozót, hogy a trafikokban csak dohánytermékeket lehessen árusítani.