Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Martonyi: Nem érnek véget, de elcsendesednek a viták az unióval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A külügyminiszter továbbra is számít vitákra, ugyanis szerinte az eddigi intézkedések érdeksérelmekkel járnak. Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az európai pártcsaládok valószínűleg a jövő májusi európai parlamenti választások előtt is kiélezik majd a magyar kérdéskört.

Magyarországnak alapvető érdeke, hogy az eurózóna stabilizálódjon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a külügyminiszter, aki reméli, hogy nem jönnek létre olyan struktúrák, amelyek tartós válaszfalak kialakulását eredményezhetik Európa keleti és nyugati fele között.

Martonyi János kérdésre válaszolva elmondta: más visegrádi országok is kezdik átvenni azokat az intézkedéseket, amelyeket nálunk már bevezettek.

A magyar diplomácia vezetője továbbra is számít vitákra, ugyanis szerinte az eddigi intézkedések érdeksérelmekkel járnak. Mindenesetre Martonyi János úgy véli, az unióval való viták elcsendesednek majd, de a választásokig biztosan nem érnek véget.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, az európai pártcsaládok valószínűleg a jövő májusi európai parlamenti választások előtt is kiélezik majd a magyar kérdéskört.

Az Európai Unió jövője szempontjából Martonyi János fontosnak nevezte a jövő hétvégi német választásokat, ahol - azonos pártcsalád lévén - Angela Merkelt látná továbbra is a kancellári székben.

A külügyminiszter úgy véli, a következő évtizedek fontos tényezője lesz Közép-Európa, amennyiben meg tud erősödni. Ennek egyik fontos eleme, hogy januárban megindulhatnak az uniós csatlakozási tárgyalások Szerbiával

Elkerülhető-e a katonai beavatkozás?

A külügyi tárca vezetője szerint a szír konfliktusban kiemelt szerepe van az ENSZ-nek. Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: reméli, hogy elkerülhető a katonai beavatkozás.

Magyarország azt szeretné, hogy a szír konfliktusban senki ne használjon vegyi fegyvert, és lehetőleg a katonai csapást is elkerüljük - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a külügyminiszter. Martonyi János szerint afelől semmi kétség nincsen, hogy az elmúlt időszakban az Aszad-rezsim vegyi fegyvert vetett be.

A külügyminiszter úgy véli, a nemzetközi szervezetnek van felelőssége abban, hogy megakadályozza a népirtást vagy az emberek elüldözését. Ebben az esetben a katonai beavatkozás elkerülhetetlen, azonban a megelőzésnek elsősorban diplomáciai eszközökkel kell megtörténnie. Martonyi János hangsúlyozta, a szíreknek szűk határidőn belül át kell adniuk a vegyi fegyvereket.

A magyar diplomácia vezetője szerint az Európai Unió egységes a kérdésben, a nagyhatalmak közül pedig elsősorban Oroszország álláspontjára várnak, hogy miként lehet megoldani a szír helyzetet.