eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Folytatódik az ötödik alkotmánymódosítás tárgyalása

Az Országgyűlés mai ülésén a módosító indítványok értékelésével folytatja az ötödik alkotmánymódosítás tárgyalását, emellett vita kezdődhet arról a kormányzati javaslatról, amelynek alapján az önkormányzatok egyes közterületekről kitilthatják a hajléktalanokat.

A Ház ülése reggel 9 óra 30 perckor, korábban tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitára bocsátásával kezdődik.

Elsőként a termőföld védelmével összefüggő, még júniusban benyújtott kormányzati törvénymódosításokat tárgyalja a parlament, majd Pintér Sándor belügyminiszter azon javaslatáról kezdődhet vita, amelynek alapján az önkormányzatok egyes közterületeken megtilthatják az életvitelszerű tartózkodást, vagyis ezekről a területekről kitilthatják a hajléktalanokat. Az előterjesztés alapján "az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás" csak akkor jogellenes, ha az a helyi önkormányzat rendeletében kijelölt közterületen valósul meg, illetve a hajléktalanok felszólításra nem hagyják el a területet. A szabálysértőket közérdekű munkára kötelezhetik, és ha ezt nem vállalják, pénzbírságot is kaphatnak, helyszíni bírságot azonban nem.

Ezt követően a belügyminiszter egy másik, a Normafa park fejlesztését megalapozó indítványáról kezdődik vita. Pintér Sándor javaslata egy elsősorban a sí népszerűsítésére törekvő, európai színvonalú sportközpont kialakítását tenné lehetővé.

Az ülésnap további részében a héten tárgyalni kezdett előterjesztések tárgyalása folytatódik a részletes vitákkal. Így ismét napirendre kerül az alkotmány ötödik módosítása, a képviselők ezúttal módosító indítványaikat ismertethetik.

A hétfői általános vitában Répássy Róbert közigazgatási és igazságügyi államtitkár azt mondta, a változtatásokkal nyugvópontra juthatnak az alaptörvénnyel kapcsolatos viták, míg az ellenzéki felszólalók egyebek mellett a kabinet alkotmányozási gyakorlatát bírálták, amiért rövid időn belül ötödik alkalommal kell módosítani a tavaly hatályba lépett alaptörvényt.

Az ötödik alkotmánymódosítás új szövegét augusztus végén nyújtotta be a kormány azt követően, hogy a parlament a nyári ülésszakában nem vette napirendre Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter júniusban előterjesztett eredeti indítványát. A módosítás új változata a vallási közösségekre és a kampányhirdetésekre vonatkozó szabályokkal egészült ki.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×