Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: Elegendő a november 1-ei határidő - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetgazdasági miniszter elegendőnek tartja a bankoknak adott november elsejei határidőt a lakáscélú devizahitelesek ügyében. Pályázik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínére a Magyar Labdarúgó Szövetség. Sem a Demokratikus Koalícióval, sem a Liberálisokkal nem köt választási együttműködést az MSZP.

A kormány támogatja a Fidesz-KDNP frakciószövetség javaslatát, hogy a bankok törekedjenek megoldásra a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek esetében. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint erre november elejéig elegendő idő áll rendelkezésre. A miniszter megerősítette: azt várják, hogy történjen meg a devizahitelek kivezetése, a forintalapú lakáscélú jelzáloghiteles ügyfelek pedig ne járjanak rosszabbul, mintha a hitelt devizában vették volna fel. Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke azt mondta: bár ismerik az erőviszonyokat, a november 1-jei ultimátumot a mostani formában nem tudják elfogadni, mert a bankok nem tudják a kormány támogatása nélkül a problémát megoldani. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint legfeljebb 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahitelek törlesztőrészletét ahhoz, hogy a devizaadósok ne járjanak jobban a forinthiteleseknél.

Sem a Demokratikus Koalícióval, sem a Liberálisokkal nem köt választási együttműködést az MSZP. A párt elnöke szerint túlzó kéréseik voltak, Gyurcsány Ferenc személye pedig nem segítette volna a jelenlegi kormány leváltását. A DK elnöke a kétoldalú egyeztetés után az InfoRádió kérdésére elmondta: pártja önállóan indul, egyedül is át tudja majd lépni az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A Demokratikus Koalíció az MSZP-vel közösen állítandó lista minden nyolcadik helyét kérte, valamint a második pozíciót, Gyurcsány Ferencnek. Az MSZP ugyanakkor a többi között feltételül szabta, hogy a DK több vezető politikusa - köztük a volt kormányfő is - maradjon távol a jövő évi választásoktól. A nem sokkal később tartott másik egyeztetésen a Fodor Gábor vezette Liberálisok párt három egyéni választókerületben szeretett volna jelöltet állítani, és közös listán indult volna a szocialistákkal, a listán pedig 3-3 biztos, helyet kért. Ezt azonban elutasították az MSZP vezetői, majd olyan javaslatot tettek, amely Fodor Gábor szavai szerint tárgyalási alapnak sem elfogadható. Fodor Gábor az InfoRádiónak azt is elmondta: tárgyalnak más pártokkal, de még nem tudni, hogy kikkel.

Magasabb szinten folytatódnak a tárgyalások a kormány és a Dunaferr között a vállalat eladásáról - közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor elmondta: a folytatástól azt várják, hogy ne csak néhány hónapra, hanem évekre stabilizálódjon a Dunaferr léte. Szólt arról is, hogy az egyeztetések idejére felfüggesztik az elbocsátandó munkavállalók nevesítését a vállalatnál. A megvásárlásról szóló döntés azután született, hogy a Dunaferr Zrt. 1500 fős létszámleépítést jelentett be augusztus 12-én, amit a vállalat tartós veszteségességével indokoltak a tulajdonosok.

Pályázik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínére a Magyar Labdarúgó Szövetség - jelentette be a az MLSZ elnöke. Csányi Sándor Orbán Viktor miniszterelnökkel és Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó Szövetség elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta: az új Puskás Ferenc Stadion adhatna otthont Eb-mérkőzéseknek. Orbán Viktor kijelentette: Magyarország történelmi adósságot rendez, amikor a kormány befejezi a Népstadiont. Az új létesítményben a többi sportág is edzéslehetőséget kap. Orbán Viktor és Csányi Sándor aláírta az MLSZ létesítményfejlesztési programját, amelyet a kormány is jóváhagyott. Ennek értelmében 2016-ig 40 milliárd forintot fordítanak a felújításra, és a meglévő pályák komfortosítására.

Nem lesz különgépe a miniszterelnöknek. A napi.hu értesülése szerint a kormány lefújta a honvédség repülőgéptenderét, amelyen három személy- és teherszállításra alkalmas gépet vásároltak volna, egyebek között protokollcélokra. Ez abból az írásbeli válaszból derül ki, a amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter adott Juhász Ferenc, a tárca volt vezetőjének kérdésére.

Átláthatósági nyilatkozat nélkül eláll a nyertes pályázattól a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, erről Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár beszélt a Kossuth rádióban. Az államtitkár, aki kormánybiztosként irányítja az ügynökséget megerősítette: a nyertes cégektől átláthatósági nyilatkozatot kérnek be az augusztus elsejétől bevezetett szabályok értelmében. Ha a cég nem válaszol, vagy nem felel meg a feltételeknek, az ügynökség azonnal eláll a kifizetéstől. Az elmúlt hét évben Magyarországon 60 ezren nyertek el uniós támogatást, jelenleg 44 ezer cég felülvizsgálata zajlik.

A külügyminiszter szerint katonai eszközökkel nem oldható meg a szíriai konfliktus. Martonyi János az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: Magyarország azt szeretné, ha a szíriai konfliktusban senki nem használna vegyi-fegyvert és lehetőség szerint a katonai csapást is el kell kerülni. Mint mondta: semmi kétség, hogy a közelmúltban Bassár-el Aszad rezsimje vegyi fegyvert vetett be, de nem a büntetésről kell beszélni, hanem arról, hogy a jövőben hogyan lehet megelőzni az ilyen támadásokat. Hende Csaba honvédelmi miniszter nem sokkal korábban arról beszélt: Magyarország kész vegyi védelmi szakértőket küldeni Szíriába a vegyi fegyverek nemzetközi átvételére és megsemmisítésére.

Közös határozati javaslatot nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Szíria ügyében Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország. A brit miniszterelnök úgy fogalmazott: a szíriai vegyi fegyverek beszolgáltatását szorgalmazó orosz felhívás komolyságát akarják próbára tenni. David Cameron a közös határozattervezetről egyelőre csak annyit árult el, hogy annak tartalmaznia kell egy megfelelő menetrendet, és meg kell határoznia a teljesítés elmaradásának következményeit is. Diplomáciai források szerint Moszkva nem szeretné, ha határozatba foglalnák a kérdést. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint Washington nem vár sokáig a szíriai vegyi fegyverek eltávolítását célzó orosz javaslatra. Barack Obama elnök azt mondta: Szíria elkerülheti az amerikai katonai csapást, ha valóban nemzetközi felügyelet alá helyezi vegyi fegyvereit. Az amerikai szenátus emiatt elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Európában egyedülálló hallásjavító-műtétet hajtottak végre a Szegedi Tudományegyetemen. A kontinensen először ültettek be olyan, koponyacsontba ágyazott hallókészüléket, amely bőrrel fedett, kívülről lényegében észrevehetetlen. A műtétet egy 74 éves asszonyon hajtották végre. Az új megoldás elsősorban azokon a pácienseken segíthet, akiknél nem váltak be a hagyományos hallókészülékek

Hetven próbautazásból 11 esetben találtak kifogásolnivalót a budapesti taxisoknál tartott ellenőrzéseken. A fővárosi fogyasztóvédelmi felügyelőség, a Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai elsősorban a számlázást, a fix tarifa betartását ellenőrizték. Szeptember elsején lépett életbe az új budapesti taxi rendelet, amely az eddigi maximált ár helyett fix viteldíjat határoz meg.

Thomas Bachot választotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új elnökévé a szervezet tagsága Buenos Airesben. A német sportdiplomata a 12 év után távozó belga Jacques Rogge-ot követi a poszton, a megbízatása nyolc évre szól. Õ a NOB kilencedik elnöke. Az ügyvéd-üzletember, korábbi vívó Thomas Bach az 1976-os montreali olimpián az aranyérmes tőrcsapat tagja volt. 1991 óta tagja a NOB-nak.