Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újraindulhat a termelés a Zalai Baromfifeldolgozóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Érvényes vételi ajánlat érkezett a Zalai Baromfifeldolgozó értékesítését meghirdető pályázatra, a szakmai befektető mielőbb újraindítaná a pacsai üzemet - közölte a felszámoló TM-Line Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

Somogyi Ferenc tájékoztatása szerint a hitelező bankkal és a pályázóval történt tárgyalások után tizenöt napon belül döntenek az üzem értékesítéséről. A befektető (a cég nevét a felszámolásra vonatkozó szabályok miatt a TM-Line Zrt. vezérigazgatója nem hozhatta nyilvánosságra) szabályos és érvényes pályázatot nyújtott be, valamint a 18 millió forint "bánatpénzt" is átutalta. Az értékesítési pályázaton való részvétel egyik feltétele volt a 600 millió forintos irányár 3 százalékának a befizetése - ismertette az eljárás részleteit a felszámoló.

Az MTI kérdésére elmondta: a pályázó a csődtörvény szerinti irányár 50 százalékát meghaladó összeget ajánlott fel az üzemért.

A pacsai Zalai Baromfifeldolgozót második körben mintegy 600 millió forint vételárért hirdették meg, mert az első körben, 720 millió forint értékben meghirdetett nyilvános felhívásra egyetlen pályázat sem érkezett.

A Cégközlönyben megjelent felhívásban 22 550 négyzetméteres ingatlanon 4 800 négyzetméter alapterületű baromfivágó és -feldolgozó üzemet kínáltak eladásra. Az üzem vágókapacitása évi 800 ezer pulyka és 3,5 millió brojlercsirke feldolgozását teszi lehetővé. A tulajdoni lapon álló bejegyzés szerint a hitelező bank az ingatlanon mintegy 2,5 milliárd forint jelzálogra jogosult.

Az MTI korábbi információ szerint a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. felszámolását május 30-án rendelte el jogerősen a bíróság, az eljárás lebonyolításával a TM-Line Zrt.-t bízták meg.

A Zalai Baromfifeldolgozó Kft. által 1,5 milliárd forintos beruházással megvalósított, a térség legnagyobb foglalkoztatójának számító pacsai üzem indulásakor 397 millió forint telephely-fejlesztési, valamint 224 millió forint foglalkoztatási támogatást nyert állami és európai uniós forrásból. Másfél éves története során volt olyan időszak, amikor 173 dolgozót foglalkoztatott a társaság.

A korszerű gépekkel felszerelt csarnokban magasabb árfekvésű, jó minőségű termékeket gyártottak, az üzem azonban önállóan nem volt képes piacot kiépíteni és versenyképes maradni, mivel hasonló feldolgozókból túlkínálat van a térségben.

A felszámoló korábbi közlése szerint az vezetett a cég csődjéhez, hogy önálló üzemként kellett megszerveznie a marketinget, a szállítást és fedezni a piacra jutás költségeit. A pacsai üzemben megtermelt viszonylag kis mennyiséggel azonban ezt nem tudták gazdaságosan megoldani, egy nagyobb feldolgozó részeként viszont jól működhet az üzem.

Az új tulajdonos tehermentesen vehetné át az üzemet, az újraindításhoz lehetősége lenne minden támogatást igénybe venni - hangsúlyozta korábban a vezérigazgató.