Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Októberben kezdődik a budapesti 3-as villamos vonalának felújítása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Október első felében elkezdődik a budapesti 3-as villamosvonal Mexikói út és Gubacsi út közötti szakaszának komplex felújítása - közölte kedden a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A mintegy 11 milliárd forint értékű beruházás szerződését a megvalósításért felelős Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megkötötte a kivitelező A-Híd Építő Zrt.-vel.

A Mexikói út térségében és az Erzsébet királyné útján, a Fehér úton, az Élessaroknál és a Kőrösi Csoma Sándor úton a teljes pálya megújul. A Bihari úton a jelenlegi egyvágányú pályát kétvágányúvá alakítják. Felújítanak öt áramátalakító állomást, és 18 kilométer hosszan a felsővezeték-hálózatot is lecserélik. Bővítik az energiaellátást biztosító kábeleket, ezzel lehetővé válik a villamosok által visszatáplált energia fogadása.

Az összes megállóhelyet akadálymentessé építik át, a megközelítést pedig új gyalogátkelőhelyek létesítésével és meghosszabbított megállóhelyekkel segítik. Megújulnak a hangosító berendezések, az utasvárók, a peronok, a padok, a támaszkodók, a szemetesek és az utastájékoztató berendezések.

Az 1-es vonalhoz hasonlóan a 3-ason is lesz füvesített vágányszakasz, az Ónodi utca és a Kápolna utca között automata locsolóberendezéssel együtt telepítik a zöldfelületet. A közúti csomópontokban pedig nagyobb teherbírásúvá alakítják az átjárókat.

A kivitelezés része az 1-es és 3-as villamosvonal továbbfejlesztését szolgáló projektnek. A nagyjából 41 milliárdos beruházás 94 százalékban uniós támogatásból valósul meg. Az 1-es vonal Bécsi út és Kerepesi út közötti szakaszának felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést már megkötötték, a Fehérvári útig tartó meghosszabbítására vonatkozó közbeszerzési eljárás pedig még tart.