eur:
395.05
usd:
370.93
bux:
65061.82
2024. április 19. péntek Emma

MSZP: megbukott az idei költségvetés

Az MSZP véleménye szerint megbukott a 2013. évi költségvetés, és vele "a Fidesz utolsó, még élő gazdaságpolitikai célkitűzése", az államháztartási hiány csökkentése.

Szekeres Imre, a számvevőszéki és költségvetési bizottság szocialista tagja az Országgyűlés honlapján olvasható, az idei büdzséről szóló törvényhez benyújtott kormányzati módosításokra hivatkozik, amelyek összesen 171 milliárd forinttal növelik a költségvetés központi alrendszerének hiányát. Ennek alapján a 2013-as költségvetés bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra emelkedik.

Az általános indoklás szerint a törvénymódosítás mintegy 160 ezer pedagógusnak 32,5 milliárd forintot javasol beépíteni a köznevelési ágazatba a szeptembertől megemelt bérek ez évi kifizetésének forrásául.

A módosítások között szerepel az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlásához szükséges fedezet biztosítása, a szövetkezeti hitelintézeti szektor stratégiai átalakításához kapcsolódó kormányzati döntések átvezetése, illetve az e-útdíj rendszerhez kapcsolódó többletköltségek biztosítása.

A javaslat szerint nem indokolt a fennmaradt önkormányzati adósságállomány olyan további állami átvállalása, amely eltérő finanszírozási helyzetet eredményezne az egyes önkormányzatok között.

Az MSZP képviselője úgy fogalmaz: a bevételek egy jelentős részét felültervezték, a tartalékot elköltötték, annak ellenére, hogy "idén már két megszorításon is túl vagyunk". Hozzáteszi, hogy a költségvetésbe az év első hét hónapjában csak a tervezett bevételek 52 százaléka érkezett be, míg a kiadások 58 százalékának "már a nyakára hágtak".

Hangsúlyozza, hogy miután a törvényjavaslat alapján 171 milliárd forinttal nő a költségvetés pénzforgalmi hiánya, az a "legoptimistább" forgatókönyv szerint is eléri a GDP 3,5 százalékát.

Szekeres Imre szavai szerint a kormányzat korábban azt ígérte, hogy beindítják a gazdaság motorjait és évente 4-6 százalékkal nő a gazdaság. Véleménye szerint ehhez képest "recesszióba taszították Magyarországot, idén pedig jó, ha a gödör alján stagnál a gazdaság". A beruházások csökkennek, így az 1 millió új munkahely ígéretét sem tudták beváltani: ma kevesebb embernek van valódi munkája, mint a válság előtt - emeli ki.

A politikus hozzáteszi: azt is megígérte a Fidesz, hogy csökkentik az adókat, de mára összességében több adót kell fizetni, mint 2010-ben. "Az államadósság elleni harcot pedig úgy bukta el a Fidesz, hogy közben elköltötte hárommillió ember időskorára félretett megtakarításait" - írja.

Meglátása szerint a hiány növelésével járó "ügyletek", így az E.ON egyes gázipari érdekeltségeinek megvásárlása, illetve "a takarékszövetkezeti betétesek tulajdonukból való kiforgatásával" összefüggő MFB-tőkeemelés, a magyar gazdaság számára szükségtelenek, drágák és indokolatlanok.

Az erre fordítandó pénz elegendő lenne arra is, hogy a fizetésképtelen helyzetbe került több mint százezer család biztos fedéllel a feje fölött várhassa a telet, vagy a Dunaferr dolgozói és a fizetésképtelen helyzetbe került húsgyárak dolgozói ne veszítsék el a megélhetésüket, de segítséget lehetne nyújtani "az Orbán-kormány által csődbe vitt" MALÉV volt dolgozóinak is - véli a szocialista képviselő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×