eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Betörők a Buckingham-palotában

Betörők jártak a Buckingham-palotában, a brit királyi család első számú londoni rezidenciáján.

A legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun szombati beszámolója szerint az incidens még hétfőn történt, és a tetteseket a helyszínen őrizetbe vették; egyiküket a palota egyik díszes termében, a másikat az épületen kívül. Õ a hatósági gyanú szerint a betörő segítőtársa volt.

A Scotland Yard szombaton hivatalosan megerősítette az értesülést.

A The Sun bennfentes forrásai szerint a behatoló egyszerűen átmászott a London közepén emelkedő palota parkjának kerítésén, és egy ajtót berúgva bejutott az egyik terembe, amelynek falait egyebek mellett Rembrandt és Rubens festményei díszítik.

A palota elektronikus mozgásérzékelői azonban ekkor már riasztották a biztonságiakat, és perceken belül többtucatnyi fegyveres rendőr érkezett a betörés helyszínére.

A gyanúsítottakat óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és a Scotland Yard vizsgálja tettük indítékait. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy a két őrizetbe vett személynek vannak-e terrorista kapcsolatai.

Az incidens idején a királyi család egyetlen tagja sem tartózkodott a palotában. A 87 esztendős II. Erzsébet királynő és 92 éves férje, Fülöp edinburghi herceg jelenleg - a sokéves hagyománynak megfelelően - a skóciai királyi rezidencián, Balmoral kastélyában pihen, várhatóan egészen október végéig.

Az uralkodó most már egyébként sem tölt sok időt a Buckingham-palotában, ahol jórészt csak hivatalos teendőit intézi hetente egy-két napon, itt fogadja például a szokásos heti audiencián mindenkori miniszterelnökét. II. Erzsébet királynő állandó rezidenciája hosszú évek óta a London nyugati határában fekvő windsori kastély.

Korántsem a mostani betörés az első olyan eset, amely súlyos kérdéseket vet fel a brit királyi család rezidenciáinak biztonságával kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb botrány 1982 júniusában robbant ki, amikor Michael Fagan munkanélküli kőműves egy langyos nyári éjszakán a Buckingham-palota egyik nyitott ablakán át bemászott a királynő hálószobájába, és kereken félórát üldögélt az uralkodó ágya szélén, míg a testőröknek feltűnt, hogy valami rendellenesség történik. Õrizetbe vétele után Fagan azt mondta: csak azt akarta, hogy a királynő megtudja, milyen nehéz egy hat gyerekét egyedül nevelő munkanélküli sorsa.

Tizenkét évvel később egy sárkányrepülős behatoló sikere kérdőjelezte meg ismét a palota védelmi rendszerének hatékonyságát. Az illető 1994 februárjában zavartalanul landolhatott a Buckingham-palota tetején, ahol pucérra vetkőzött, és így várta a rendőröket.

Tíz éve Anton Barschak amatőr színész mutatványa keltett botrányt a windsori kastélyban, ahol éppen Vilmos herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - 21. születésnapját ünnepelték a teljes királyi család részvételével. Éppen Vilmos beszélt a színpadon a jelmezbállal egybekötött mulatság 300 részvevőjéhez, amikor Barschak mellette termett, kikapta a trónörökös kezéből a mikrofont, és közölte, hogy ő Oszama bin Laden terrorvezér, majd két csókot lehelt a fiatal herceg orcájára, és beállt a büfépult előtt álló sorba. Innen vezették el a jókora késéssel ébredő biztonságiak.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×