Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szíria kérte: gátolja meg a katonai csapást a kongresszus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai parlament elnöke azt kérte az amerikai törvényhozástól, hogy szeptember 9-i szavazásukon ne adják meg a felhatalmazást a szíriai kormányerők ellen tervezett katonai csapáshoz - közölte a Sana szíriai állami hírügynökség.

"Szorgalmazzuk, hogy ne tegyenek meggondolatlan lépéseket, hiszen megvan a hatalmuk ahhoz, hogy az Egyesült Államokat a háború helyett a diplomáciai megoldás felé vezessék" - írta Dzsihád al-Lahham, a szíriai parlament elnöke az amerikai képviselőknek.

Lahham azt szeretné, hogy levele még azelőtt eljusson az Egyesült Államok kongresszusának összes képviselőjéhez, hogy a washingtoni törvényhozás szavaz a nyugati országok szerint a szíriai rezsim által augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-támadásra adandó amerikai katonai válaszról.

Az Európai Uniónak ugyanakkor semmi kétsége nincs afelől, hogy vegyi fegyvereket vetettek be a szíriai polgárháborúban - közölte Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Vilniusban.

"Nincs olyan vélemény, amely szerint ez ne vegyifegyver-támadás lett volna" - mondta Ashton az Európai Unió külügyminisztereinek pénteken kezdődött kétnapos informális tanácskozása alkalmából tartott nyitóbeszédében.

A főképviselő hozzátette, hogy a megbeszélések fő témája Szíria. Megerősítette, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter részt vesz a szombati találkozón, s Szíriáról fog beszélni. Az EU külügyminiszterei a közel-keleti békefolyamatról, Egyiptomról és Tunéziáról is tanácskoznak.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter "összehangolt fellépésre" kérte fel Brüsszelt a szíriai kérdésben. A világnak reagálnia kell, a vegyi fegyverek bevetése "elfogadhatatlan", nem maradhat válasz nélkül. Azt is meg kell akadályozni, hogy egy újabb hasonló támadás történjen - tette hozzá Linkevicius.

Villy Sovndal dán külügyminiszter szintén közölte: "Senkiben nincsenek kétségek afelől, hogy vegyi fegyvereket alkalmaztak". Az lenne a legjobb, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Moszkva eközben tudatta: a szíriai "vegyi objektumok" megtámadásától óvja az Egyesült Államokat és szövetségesei.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Moszkvában követik az Egyesült Államokban folyó vitát a szíriai konfliktusba való erőszakos beavatkozásról. "Különösen nagy aggodalommal vesszük tudomásul, hogy a csapásmérés lehetséges célpontjai között a katonai infrastruktúra olyan objektumait is számításba veszik, amelyek a szíriai vegyi fegyverkészletek sértetlenségére és biztonságára ügyelnek" - fogalmaznak.