eur:
393.29
usd:
367.95
bux:
65896.84
2024. április 24. szerda György

Most akkor kötelező-e négyig az iskola?

Nem kötelező délután négyig az intézményben maradniuk az általános iskolásoknak - nyilatkozta a közoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak. Sipos Imre hangsúlyozta: a szülő kérésére a tanulót korábban is haza lehet engedni.

A köznevelési törvény előírása szerint az általános iskoláknak biztosítaniuk kell azt a lehetőséget, hogy az 1.-8. osztályos tanulók 16 óráig foglalkozásokon vehessenek részt az intézményben. Másfelől azonban a tanulók kötelességévé teszi, hogy részt vegyenek a kötelező és a választott, továbbá az általános iskolában a 16 óráig tartó egyéb foglalkozásokon.

Ám a jogszabály ehhez azt is hozzáfűzi, hogy erről a szülő kérésére a tanulót haza lehet engedni - mutatott rá Sipos Imre. Amennyiben a szülő tud a gyermekéről gondoskodni, akkor megteheti - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: indokolt esetben az iskolaigazgató elengedi a gyermekeket, mint ahogy eddig is így történt. Ugyanakkor ha az intézményvezető tudomására jut , hogy egy tanuló nem biztonságos környezetbe kerül, nyilván ezt mérlegelni fogja és eszerint hozza meg döntését - jelezte.

Sipos Imre azt is elmondta, hogy a korábbi napközis rendszerhez képest most megfordult a logika. Eddig a gyermekek kérhették, hogy az iskola szervezzen tanulószobai foglalkozást számukra, most viszont az intézményeknek kell mindezt pedagógiai programjukban biztosítaniuk. Az iskolák eddig is szerveztek sport és más jellegű foglalkozásokat, ezt most a jogszabály is rögzíti - mutatott rá.

Azt is jelezte: Hoffmann Rózsa államtitkár korábbi nyilatkozata arra vonatkozott, hogy a foglalkozás 16 óráig történő biztosítása átmenet lehet az egész napos iskola felé.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×