Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külügy: lehetőleg kerüljük el Libanont

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Külügyminisztérium konzuli szolgálata az utazásra nem javasolt országok közé sorolta Libanont, mivel álláspontjuk szerint a szomszédos Szíria elleni esetleges nemzetközi katonai akció egyelőre beláthatatlan következményekkel járhat az országban.

A konzuli szolgálat honlapján pénteken közzétett figyelmeztetésben azt javasolták a magyar állampolgároknak, hogy a jelenlegi helyzetben kerüljék vagy halasszák el az utazást Libanonba, mert az ország egész területére nem ajánlják az utazást.

A szíriai események mellett emlékeztetettek arra, hogy augusztus 23-án két rendkívül nagy erejű, gépkocsiba rejtett bomba robbant Tripoliban, szunnita mecsetek közelében. A támadásban 45-en vesztették életüket, 280-an súlyosan megsebesültek, és összesen mintegy 600 embert kellett kórházba szállítani. További gépjárművekbe rejtett bombákat találtak Bejrútban és Dél-Libanonban is. Korábban, július 9-én és augusztus 15-én ugyancsak gépkocsiba rejtett robbanószerrel követtek el merényletet civilek ellen Dél-Bejrútban.

Hangsúlyozták, az utóbbi időszakban több incidens történt a szíriai-libanoni határtérségben is. A szíriai konfliktus egyre nagyobb hatással van Libanonra. Tripoliban rendszeressé váltak az összeütközések, szíriai területekről pedig egyre több rakétacsapás éri az országot, elsősorban Baalbek és Hermel tartományokat - olvasható a konzuli szolgálat figyelmeztetésében.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) szerint Libanonba 716 ezren menekültek a szíriai polgárháború két és fél évvel ezelőtti kitörése óta. Libanon eddig nem közölt egyértelmű álláspontot a Szíria elleni katonai fellépést illetően.