Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Klímakutató: nem érvényesül a politika az ENSZ-jelentésben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Korai még véleményt mondani az ENSZ klímajelentésének kiszivárogtatott tervezetéről, a végleges dokumentum egy hónap múlva esedékes nyilvánosságra hozataláig a szöveg még bizonyára változni, javulni fog - mondta el a jelentés magyar szerzője, Ürge-Vorsatz Diana egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az ENSZ klímajelentésének tervezete szerint csaknem teljes bizonyossággal állítható, hogy főként emberi tevékenység okozza a hőmérséklet emelkedését az elmúlt évtizedekben. Ha továbbra is ellenőrizetlenül nő a üvegházgáz-kibocsátás, akkor a tengerszint az évszázad végére több mint 91 centiméterrel növekedhet - áll a dokumentumban.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének magyar tagja  elmondta, hogy a jelentés több száz tudós munkájának az eredménye, emellett számos bíráló és kormányzati szakértő segíti folyamatosan a bizottság munkáját. Ennek köszönhetően a jelentés folyamatosan változik.

A klímakutató megítélése szerint nem kell attól tartani, hogy a javítás a politikában szokásos "puhítás" lesz, vagyis nem azt tartalmazza majd, amit a tudósok igaznak vélnek, hanem azt, amit a politikusok hajlandóak az asztalra tenni. Jóllehet az egész jelentéskészítési folyamat konszenzuskeresés, ám nem a politikával, hanem a tudósoknak egymás között - mutatott rá. Sokkal nehezebb ugyanis szerinte a tudósoknak maguknak megegyezniük egy olyan szövegben, amely minden ellentétes véleményt is képvisel, ám kellően meg tud alapozni majd valamilyen döntéshozatalt, mint az ezt követő politikai folyamat.

Ürge-Vorsatz Diana ugyanakkor hozzátette: nem állítja, hogy a politika nem próbálja folyamatosan befolyásolni a testület munkáját. Viszont szerinte jó mechanizmusok vannak arra, hogy ezt megelőzzék; a politikai indíttatású érvek könnyen lesöpörhetőek. Hangsúlyozta, hogy a bizottság csak olyan tényeket írhat a jelentésébe, amelyeket tudományosan elismert cikkekben publikáltak.

Hanganyag: Exterde Tibor