Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Érkezik az áram a tanyákra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar társadalom évtizedek óta adósa a tanyán élő embereknek, a kormány azonban odafigyel rájuk, a tanyák villamosítását pedig nemzeti ügynek tekinti - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Nagykátához tartozó Erekk-közben megvalósult villamosítási program lezárása alkalmából kedden a Fülöp-tanyán.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, a kormány szándékai szerint hamarosan Magyarország minden tanyájára megérkezik az áram, ami új lehetőségeket nyit az ott gazdálkodó családok számára. A most megvalósult, közel 50 millió forint értékű program azt üzeni a magyarországi tanyasi lakosságnak: a kormány odafigyel rájuk és velük együtt keres megoldást problémáikra - mondta a miniszter.

Hozzátette: a magyar társadalom adósa a tanyán élőknek, hiszen korábban évtizedekig e területek rombolása volt jellemző, a fejlesztésük helyett.

Jelezte: a Nagykáta és Jászberény között elhelyezkedő tanyavilág példája is igazolja: ez az életforma képes megújulni. A felemelkedéshez elsősorban cselekvő emberek és közösségek összefogására van szükség.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: az itt élők megérdemlik a 40 millió forintos pályázati támogatással megvalósult fejlesztést, hiszen hosszú éveken át kitartottak, hittek a program sikerében és tettek is azért. Ugyanakkor emlékeztetett: a kabinetnek akad még tennivalója, hiszen mintegy 300 ezer ember él tanyán Magyarországon, 60 százalékuk az Alföldön.

Kocsi János, Nagykáta polgármestere közölte: az Erekk-közben mintegy 15 családot érintő beruházás több mint fél évszázados elmaradást pótol. Ezzel egy több ezer hektáros területen elterülő tanyavilág válik élhetőbbé. A projektzáró rendezvényen elhangzott: a kivitelezés során a megszokottnál nagyobb feladatot jelentett, hogy a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve az elektromos hálózat nagy részét a föld felszíne alatt kellett kiépíteni.

A projektzárót megelőzően a tárcavezető és az államtitkár a nagykátai Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskolában nyitotta meg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által fenntartásba vett szakképző intézmények új tanévét.

A rendezvényen Fazekas Sándor közölte: új fejezet kezdődik az agrárszakképzés történetében. Felidézte: a kormányváltás óta 42 iskola került a VM kezelésébe. Ezekbe az intézményekbe összesen mintegy 26 ezer diák jár és 2800 pedagógus, nevelő, vezető, valamint munkatárs gondoskodik a minőségi oktatásról, a magas szintű szakképzésről és a zavartalan működésről.

Mára kiépült egy 59 agrárszakképző iskolából álló hálózat, mely lehető teszi, hogy a diákok országszerte korszerű ismeretekre tegyenek szert a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezetvédelem és a vízgazdálkodás terén. Az átalakítás célja, hogy a tanulók versenyképes, a szakirányú elhelyezkedést segítő képzést kapjanak, mely az önálló családi gazdálkodóvá váláshoz is megfelelő útravalót biztosít - jelentette ki a miniszter.