Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szigetszentmiklós - Így értékelnek a pártok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP szerint a szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választás baloldali győzelme azt bizonyította, hogy összefogással leváltható a Fidesz-kormány. A Fidesz szerint egy időközi választásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni.
Az MSZP

szerint a szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választás baloldali győzelme azt bizonyította, hogy összefogással leváltható a Fidesz-kormány.

Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes vasárnap este - a választás hivatalos eredményének bejelentése előtt - az MTI-nek azt mondta: a mostani "kétharmad-egyharmad" arányú győzelemmel azt az üzenetet küldték a jövő heti váci, és a szeptember 22-ei bajai időközi választás résztvevőinek, hogy "összefogással van esély a változtatásra".

Úgy fogalmazott, ez az esély most elindult, és ennek az összefogásnak az ereje 2014-ben leválthatja a jelenleg regnáló kormányt.

Közölte azt is, biztosak abban, hogy a győztes Ladányi Sándor személyében Szigetszentmiklós lakossága egy megbízható, szavatartó, az emberek szempontjait figyelembe vevő politikust választott az önkormányzat testületébe.

Fidesz

Egy időközi önkormányzati választásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni - reagált Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az ATV Start című műsorában hétfő reggel arra, hogy az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltje nyerte a szigetszentmiklósi időközi önkormányzati képviselő-választást. A kormánypárti politikus gratulált a győztesnek.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, senkinek nincs olyan illúziója, hogy a Fidesz 2010-es önkormányzati vagy parlamenti választási eredménye megismételhető, így az ellenzéki pártok nagyon optimisták lehetnek, mert annál azért jobban fognak szerepelni.

Álláspontja szerint a létrejövő ellenzéki összefogás ugyanazokból az emberekből áll, akik 2010 előtt az MSZP és az SZDSZ kormányzását megjelenítették.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának fideszes tagja szerint ebben a kormányzati ciklusban - a benyújtott ötödik korrekció után - további alkotmánymódosítás már nem lesz.

Gulyás Gergely a jelenlegi választójogi rendszerben irreálisnak, gyakorlatilag elérhetetlennek tartja a kétharmados többség megszerzését, így szerinte a jövőben csak nagyon ritkán lesznek alkotmánymódosítások.

A hivatalos előzetes eredmények szerint Szigetszentmiklós 8-as számú egyéni választókerületében Ladányi Sándor az MSZP, a DK és az Együtt - a Korszakváltók Pártja közös jelöltje 359 szavazattal (52,03 százalék) nyerte meg a választást, amelyet azért kellett kiírni, mert egy önkormányzati képviselő, Kécza György (Fidesz-KDNP) május 2-án elhunyt.

Együtt-PM

A kormányváltó ellenzék összefogásának sikere túlmutat Szigetszentmiklóson - közölte az Együtt-PM Szövetség vasárnap este az időközi választás eredményét kommentálva.

A pártszövetség MTI-nek küldött közleményében megköszönve a választók támogatását arra emlékeztetett, hogy egy 2010-ben jobboldali egyéni önkormányzati választókerületet nyert el az ellenzéki összefogás jelöltje.

Azt írták, az időközi választáson az Együtt-PM Szövetség jelöltállító szervezetként támogatta az MSZP jelöltjét. Jelezték: aktivistáik, együtt az MSZP és a DK aktivistáival háztól-házig járták az utcákat, és buzdították részvételre a választókat az elmúlt hetekben.

Úgy látják, a győzelem fontos kezdőlépése volt a 2014 tavaszáig tartó kampánynak, amelynek során - mint írták - kölcsönösen támogatni fogják egymás egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeit.

Közölték azt is, bíznak abban, hogy szeptember 22-én, vasárnap ismét együtt örülhetnek majd a bajai időközi önkormányzati képviselőválasztáson elért eredménynek, ahol Teket Melinda, az Együtt - PM, az MSZP és a DK közös jelöltjeként indul.

DK

A Demokratikus Koalíció szerint a hárompárti együttműködés sikere, hogy Ladányi Sándor nyerte meg az időközi önkormányzati képviselő-választást a Pest megyei Szigetszentmiklós 8-as számú egyéni választókerületében.

A párt szerint a közös jelölt győzelme azt bizonyítja, hogy a DK által igényelt teljes összefogás képes megtörni a Fidesz hatalmát és diadalra segíteni a demokratikus ellenzéki pártokat. Az első hárompárti összefogás azonnal sikert eredményezett.