Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály a Bankszövetséggel egyeztetett - hírösszefoglaló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Bankszövetséggel egyeztetett a devizahitelekről a nemzetgazdasági miniszter. Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Bosch-cégcsoporttal. Januárban is fizetésemelést kapnak a pedagógusok, ha emelkedik a minimálbér.

A Magyar Bankszövetséggel egyeztetett a devizahitelekről a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály és a szövetség elnöke, Patai Mihály egyetértett abban, hogy az eddigi intézkedések már többszázezer ügyfélnek segítettek, de minden devizahitelesre kiterjedő, teljeskörű eredményt hozó megoldás nem született. A megbeszéléseket mielőbb le szeretnék zárni, mivel a bizonytalanság kihathat nemcsak a pénzügyi rendszer működésére, hanem a gazdaság más folyamataira is. Jelenleg mintegy 570 ezer deviza jelzálogszerződés van még érvényben.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a magyarországi Bosch-csoporttal. A szerződést a nemzetgazdasági miniszter és a nemzetközi cég magyarországi vezetője írta alá, amikor átadták a Bosch új budapesti központjának első épületét. Varga Mihály megerősítette, a kormány számára a legfontosabb cél a foglalkoztatás, a beruházások növelése, valamint a gazdaság versenyképességének javítása, és a Bosch csoport hosszú távú tervei mindhárom területen hozzájárulnak Magyarország megújításához. A német vállalat mintegy 8500 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon.

Csúcsszínvonalat képviselő gyártóbázist épít ki a gáz- és gőzturbinás villamos erőművek központi vezérlő egységeinek előállítására a General Electric Fóton. A beruházás 114 munkahelyet teremt, ebből 40 mérnöki pozíció. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár elmondta: a beruházással a magyar mérnököknek és munkásoknak kitüntetett szerepe lesz a világ energiabiztonságának javításában.

Csütörtökön kezdődik az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező határon túli magyarok választási regisztrációja. A Nemzeti Választási Iroda vezetője közölte: már postázták a regisztrációhoz szükséges több mint 233 ezer levelet. Pálffy Ilona elmondta: más módon, például a médián keresztül tájékoztatják azokat, akik olyan országban élnek, ahol tiltják a kettős állampolgárságot.

Januárban is fizetésemelést kapnak a pedagógusok, ha emelkedik a minimálbér - mondta a köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádiónak. Hoffmann Rózsa hozzátette, ebben az esetben is jár a most szeptemberi 60 százalék után a jövő szeptemberi újabb 10 százalékos bérnövekedés. A köznevelési törvényben jelenleg nem a fizetésemelés végleges változata szerepel, ezért a jogszabályt várhatóan rendkívüli ülésnapon igazítja az életpályamodellhez az Országgyűlés még augusztusban.

Demonstrációt szervez a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége augusztus 23-ára, mert nem hoztak eredményt a bértárgyalások. Ha addig sem történik előrelépés, akkor a tüntetésen bejelentik a közös vasutas sztrájk időpontját. Az érdekképviselet azt várja, hogy a 3,1 százalékos országos bérfejlesztési ajánlás a MÁV csoportnál is megvalósul.

Megszűnt az analóg földfelszíni tévéadások sugárzása az ország középső részén. Akik nem álltak át, vagyis előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával fogták az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorát, a következő 5 napban egy üzenetet láthatnak a képernyőn a tennivalókról. A jogosultaknak a médiahatóság ingyenesen biztosít jelátalakító készüléket vagy támogatást ad az előfizetéshez. Ezt még egy hónapig lehet igényelni.

Három újabb kórház, a gyöngyösi, a nagyatádi és az ózdi válik augusztus elsejétől állami fenntartású intézménnyé. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet tájékoztatása szerint az intézmények dolgozóit, írásbeli hozzájárulásukkal az új munkáltató továbbra is foglalkoztatja. Illetményeik, pótlékaik nem lehetnek alacsonyabbak a kollektív szerződés és a munkaszerződés alapján járó alapbér és rendszeres bérpótlékok együttes összegénél.

A dohánytermékek árusításának korlátozását célzó népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság. A beadvány benyújtója azt akarta elérni, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, nem lehet cigarettát árulni olyan iskolák és egészségügyi intézmények 600 méteres körzetén belül, amelyekben 18 évnél fiatalabbakat oktatnak, illetve ellátnak. A Választási Bizottság arra hivatkozva utasította el a népszavazási ív hitelesítését, hogy nem egyértelmű, honnan kellene számolni a 600 métert.

A pápa különleges küldöttjeként vesz részt a litvániai evangelizáció 600. évfordulójának ünnepségén Erdő Péter bíboros, prímás. Az esztergom-budapesti érsek elmondta, hogy az évforduló alkalmából a balti országban nagy nemzeti megemlékezésre készülnek, és kongresszust tartanak.