eur:
393.31
usd:
368.07
bux:
66094.65
2024. április 24. szerda György

Így változik az örökbefogadás

Márciustól változnak a nyílt örökbefogadás szabályai, az életet adó anya a szülés után hat hétig visszavonhatja lemondó nyilatkozatát. A nyílt örökbefogadást segítő Gólyahír Egyesület szerint ez minden résztvevő számára káros, az InfoRádió által megkérdezett gyermekvédelmi szakértő azonban helyesli a szabályozás egységesítését.

Súlyos következményekkel járhat a nyílt örökbefogadás új szabályainak bevezetése - véli a nyílt örökbefogadásokat közvetítő Gólyahír Egyesület elnöke. A jövő év márciusában életbe lépő Polgári Törvénykönyv értelmében az életet adó anya a szülést követően hat hétig visszavonhatja lemondó nyilatkozatát. A nyílt örökbefogadás esetén a biológia és az örökbefogadó szülők ismerik egymást. A jelenlegi szabályozás szerint az anyának a várandóssága alatt tett lemondó nyilatkozatot a szülést követően meg kell erősítenie, ha azonban akkor nem dönt másként, később semmilyen jogot nem formálhat a gyermekre. Mórucz Lajosné szerint az új törvény mindenki számára rossz helyzetet teremt.

Az életet adó anyák ugyanis szeretnének minél előbb lezárni az örökbefogadást, mivel nagy részük titkolt terhes vagy egyéb szociális nehézséggel küzd. A Gólyahír elnöke szerint az anyák többsége a szülés után lehető leggyorsabban szeretne visszatérni régi életéhez, és nem hat hétig az örökbefogadáson gondolkozni. Hozzátette: ez kevés idő ahhoz, hogy valakinek megoldjanak a problémái, és a gyerek megtartása mellett döntsön.

Mórucz Lajosné szerint a helyzet az örökbefogadó szülők számára is rendkívül rossz, hiszen hat hétig aggódhatnak amiatt, hogy a kórházból hazavitt gyermek náluk maradhat-e, így pedig nehezebben alakulhat ki a kötődés, amit az újszülött is megsínylik. A Gólyahír elnöke szerint ezen kívül előfordulhat, hogy az örökbeadó anya - kihasználva a helyzetet - pénzért zsarolja majd az örökbefogadókat.

Az InfoRádió által megkérdezett gyerekvédelmi szakértő azonban hangsúlyozta: a titkos örökbefogadásnál eddig is lehetősége volt az életet adó anyának arra, hogy a szülést követő hat héten belül meggondolja magát. Radoszáv Miklós szerint előrelépés, hogy az új szabályozás - a világ legtöbb országához hasonlóan - nem tesz különbséget a nyílt és titkos örökbefogadás között, és nyílt örökbefogadás esetén is megadja az anyának a jól átgondolt döntés lehetőségét.

A gyerekvédelmi szakértő szerint pszichológiai kísérletek igazolták, hogy az anya a szülés után nincs olyan szellemi állapotban, hogy korrekt döntést tudjon hozni. A kísérlet szerint egy ilyen komoly döntés meghozásához legalább hat hétre van szüksége az anyának.

A törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet egyelőre nem született meg, ennek megjelenése azonban számos kérdésre adhat választ.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×