eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Hamarosan ismét kitilthatják a hajléktalanokat a fővárosi aluljárókból

Hamarosan ismét kitilthatják a hajléktalanokat a fővárosi aluljárókból, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint azonban egy elrontott szabályozás komoly veszélyeket rejthet magában.

Az alaptörvény negyedik módosítása újra lehetőséget teremtett az önkormányzatok számára, hogy kitiltsák közterületeikről a hajléktalanokat, így hamarosan ismét rendeleteket alkothatnak erre a helyhatóságok - mondta az InfoRádiónak Miklós István, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese.

"Ezekről a területekről akkor akár, úgynevezett régi megfogalmazással karhatalommal el lehet távolítani az illetéktelen közterület-használót, hajléktalant" - tette hozzá.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint néhány kerületen kívül nem nagyon éltek korábban a helyhatóságok ezzel a szigorú szabályozással, az viszont komoly veszélyeket rejt, hogy a negyedik alaptörvény-módosítás értelmében csak a közrend-, a közbiztonság-, a közegészségügy- és a kulturális javak védelme indokolhatja a hajléktalanok kitiltását a közterületekről, máshol azonban maradhatnak.

"Karhatalmi eszközökkel, rendészeti eszközökkel eltüntetni lehet a problémát, megoldani nem. És éppen ez a veszély, tehát ha felmerül az a lehetőség, hogy bizonyos területein Magyarországnak vagy a nagyvárosoknak lehet hajléktalanként élni, akkor azt gondolom, hogy nagy lesz a kísértés arra, hogy ezekre a területekre űzzük a hajléktalan embereket. Ez egészen biztos, hogy a legrosszabb megoldás" - mondta.

Vecsei Miklós hangsúlyozta: ahhoz hogy ne éljenek emberek az utcán, meg kell vizsgálni, hogy milyen okból kényszerültek erre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×