Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan ismét kitilthatják a hajléktalanokat a fővárosi aluljárókból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan ismét kitilthatják a hajléktalanokat a fővárosi aluljárókból, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint azonban egy elrontott szabályozás komoly veszélyeket rejthet magában.

Az alaptörvény negyedik módosítása újra lehetőséget teremtett az önkormányzatok számára, hogy kitiltsák közterületeikről a hajléktalanokat, így hamarosan ismét rendeleteket alkothatnak erre a helyhatóságok - mondta az InfoRádiónak Miklós István, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese.

"Ezekről a területekről akkor akár, úgynevezett régi megfogalmazással karhatalommal el lehet távolítani az illetéktelen közterület-használót, hajléktalant" - tette hozzá.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint néhány kerületen kívül nem nagyon éltek korábban a helyhatóságok ezzel a szigorú szabályozással, az viszont komoly veszélyeket rejt, hogy a negyedik alaptörvény-módosítás értelmében csak a közrend-, a közbiztonság-, a közegészségügy- és a kulturális javak védelme indokolhatja a hajléktalanok kitiltását a közterületekről, máshol azonban maradhatnak.

"Karhatalmi eszközökkel, rendészeti eszközökkel eltüntetni lehet a problémát, megoldani nem. És éppen ez a veszély, tehát ha felmerül az a lehetőség, hogy bizonyos területein Magyarországnak vagy a nagyvárosoknak lehet hajléktalanként élni, akkor azt gondolom, hogy nagy lesz a kísértés arra, hogy ezekre a területekre űzzük a hajléktalan embereket. Ez egészen biztos, hogy a legrosszabb megoldás" - mondta.

Vecsei Miklós hangsúlyozta: ahhoz hogy ne éljenek emberek az utcán, meg kell vizsgálni, hogy milyen okból kényszerültek erre.