eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Füstölhetnek a szigetlakók

Valószínűleg mégis lehet majd cigarettát kapni a Sziget fesztiválon. Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője az InfoRádiónak elmondta: két trafikos kérelmezte nemzeti dohányboltja áthelyezését a rendezvény idejére, egyikük a Hajógyári-sziget egy pontjára, másik a Mozaik utcai benzinkútra.

Július 1-jétől lépett életbe a trafiktörvény, amely azt jelenti, hogy állami monopólium a cigarettaárusítás, dohány csak a Nemzeti Dohányboltban kapható. A törvény életbe lépésével felmerült a kérdés, hogy lehet-e majd a fesztiválokon cigit kapni. Az Indexnek ekkor még Gerendai Károly a Sziget Szerevezőiroda vezetője azt mondta, hogy még zajlik az egyeztetés Lázár Jánossal, de szerintük lehet majd árusítani a Szigeten. Hozzátette: A 2000 főnél kisebb településekre tervezett mozgóboltos megoldást a fesztiválon is elképzelhetőnek tartják.

Július elején a Nemzeti Dohánykereskedelem Nonprofit Zrt. vezetője azt közölte, hogy a trafikok ideiglenes működéssel nem árusíthatnak dohányterméket a fesztiválon. Gyulay Zsolt ekkor még azt nyilatkozta, van elég Nemzeti Dohánybolt a harmadik kerületben és a cél a dohányzás visszaszorítása, nem pedig az ellenkezője.

A Sziget szervezői azonban attól tartottak, ha nem sikerül megállapodást kötni, akkor a fesztivál területén extrém méreteket ölt majd a feketén történő cigarettaárusítás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal keddi tájékoztatása szerint azonban mégis lesz cigarettaárusítás a Szigeten. Suller Atilla azt mondta az InfoRádiónak, hogy a feltétel az, hogy amíg ezeken a helyszíneken működnek, addig az állandó boltjaikat be kell zárniuk, mivel egy koncesszióval csak egy trafikot lehet üzemeltetni. A megfelelő működést pedig pénzügyellenőrök ellenőrzik majd.

Az áthelyezésnél azonban a jogszabályokat be kell tartani, például nem lehet mozdítható helyről árusítani a cigit. Suller Attila hozzátette: több cigarettaárus megjelenése már nem várható a Sziget fesztiválon, mert a területen nincs több, a dohányboltokra vonatkozó szigorú előírásoknak megfelelő épület.

A Mozaik utcában lévő épületet már ellenőrizték, és megfelelt az előírásoknak. A Sziget területén lévő épület ellenőrzése még folyamatban van . A dohányboltok nyitási ideje még adótitok, azonban annyit elárult a szóvivő, hogy a Mozaik utcában egyhónapos engedélyt kértek. A visszakerüléshez hasonló procedúrán kell keresztül mennie a boltosoknak, mint az átkerülésnél.

Afesztivál hivatalos térképénmár láthatók a T betűvel jelölt Nemzeti Dohányboltok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×