eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghosszabbították a Hungaroring szerződését - a nap hírei

Meghosszabbították 2021-ig a Hungaroring szerződését. Holnap tetőzik országszerte a kánikula. Krakkóban tartják a következő Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót.

Meghosszabbították a Hungaroring szerződését, így 2021-ig biztosan megrendezik a Formula-1-es Magyar Nagydíjat. Az erről szóló megállapodást a mai futam előtt írta alá az autós versenysorozat kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Az eddig érvényes szerződés 2016-ig szólt. A brit üzletember kérésére jövőre további fejlesztések és módosítások várhatók a mogyoródi versenypályán. A mai futamot a Mercedes brit pilótája, Lewis Hamilton nyerte.

Rekordszámban látogattak ki a nézők a Hungaroringre a Formula 1-es Nagydíj eseményei idején. Csütörtöktől vasárnapig 247 ezer érdeklődő látogatott ki a mogyoródi pályára. A korábbi, 241 ezres rekord 2008-ban született. A vasárnapi futamot 99 ezren követték a helyszínen. Péntektől vasárnapig összesen 238 nézőt kellett ellátniuk a mentőknek a mogyoródi Hungaroringen, főként a hőség miatti rosszullétek miatt.

Az átlagoshoz képest csak kis mértékben emelkedett a kánikula miatt az Országos Mentőszolgálathoz érkezett hívások száma. Győrfi Pál, a szervezet szóvivője elmondta: ma Budapesten és környékén 450, országszerte 2200 alkalommal kérték a mentőszolgálat segítségét.

Hétfőn tetőzik országszerte a kánikula. Tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, négy észak-keleti megyére másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több dunántúli megyére a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A napi középhőmérséklet északkeleten 25-26 fok körül, az ország legnagyobb részén 27-30 fok között valószínű. Az előrejelzések szerint a hőségnek - átmenetileg - egy hétfő este érkező hidegfront vet véget.

Mintegy 1200 állami tulajdonú ingatlan kerül ingyen önkormányzati tulajdonba. A hosszabb ideje kihasználatlan épületek, üresen álló belterületi telkek átadásával 32 település több százmillió forint értékben gyarapodhat - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pr-menedzsere. Czifra Boglárka az átadás feltételei között a legfontosabbnak említette, hogy a helyhatóságok 15 évig kizárólag a kötelező helyi feladatok ellátásához használhatják fel az ingatlant és minden év végén be kell számolniuk arról, hogy miként gazdálkodtak az átvett javakkal. Az Országgyűlés június 17-én fogadta el a vonatkozó jogszabályt.

Az MSZP szerint a kormány elüldözte a fiatalokat az országból egyebek mellett azzal, hogy nem teremtett nekik munkalehetőséget. Gúr Nándor szocialista képviselő a Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve elmondta: a 18 és 49 év közötti korosztályból 335 ezren tartósan külföldön vannak. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a kabinet egyik fő választási ígérete 1 millió új munkahely megteremtése volt, de ehhez képest most kevesebben dolgoznak, mint a válság előtt vagy a kormányváltás utáni első negyedévben. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője úgy reagált, hogy a szocialisták kormányzása alatt 2002 és 2010 között megduplázódott a munkanélküliek száma, a szakképzést leépítették, és az egészségügy területét hatezren hagyták el.

Az evangélium széles körű hirdetése mellett emelt szót a Rio de Janeiro-i Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó zárómiséjén Ferenc pápa. A Copacabana strandon tartott ünnepi szentmisén az egyházfő bejelentette: a következő találkozót 2016-ban Krakkóban tartják A szentmisét mintegy hárommillió fiatal jelenlétében a Copacabanán felállított oltárnál mutatta be a pápa.

A hit fontosságára, erejére hívta fel a figyelmet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Pécsen tartott szentmiséjén. A HungaRio nemzeti ifjúsági találkozót a Rio de Janeiró-i Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóval párhuzamosan tartották.

A 100 ezer euró feletti megtakarításuk felét veszítik el a legnagyobb ciprusi bank nagybetétesei a nicosiai kormány és nemzetközi hitelezők között létrejött megállapodás értelmében. Az eddigi értesülések szerint cserébe a betéttulajdonosok jelenleg forgalomképtelen részvényeket kapnak. Ez kisebb veszteséget jelent az eredeti tervekhez képest, amelyek 60 százalék elvételéről szóltak. A 100 ezer eurónál kisebb bankbetéteteket nem veszik igénybe a bankmentés hazai forrásteremtéséhez, ami az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 10 milliárd eurós mentőprogramjának feltétele volt. Ciprusnak csaknem 6 milliárd euróval kell kiegészítenie a programot.

Spanyolországban 79-re emelkedett a szerdai vonatszerencsétlenség halálos áldozatainak a száma, miután a kórházban egy utas belehalt sérüléseibe. A sérültek közül hetvenen vannak kórházban,és 22-nek válságos az állapota. Az áldozatok azonosítása már befejeződött. A mozdonyvezetőt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. Az 52 éves férfi nem tett vallomást, amikor a rendőrség a kórházban kihallgatta.

Özönvízszerű esőkkel, áradásokkal ért véget az utóbbi évek leghosszabb júliusi brit kánikulája. Az ítéletidő érintette Londont, majd Közép- és Észak-Angliát és Skócia déli térségeiben is fennakadásokat okozott a közlekedésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×