eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma

Megállhat a zsugorodás az új lakások piacán

Immáron másfél éve havi 120-140 között ingadozik az eladott új társasházi lakások száma Budapesten - derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Az elemzés szerint az idei év trendfordulót hozhat az új kínálat tekintetében, és megállhat, de legalábbis jelentősen lassulhat a 2010 óta tartó drasztikus zsugorodás, az értékesítési célú építési volumen évenkénti feleződése.

Az idei év első hat hónapjában - hasonlóan 2012 mindkét fél évéhez - mintegy 750 új építésű társasházi lakás találta meg első tulajdonosát Budapesten - derül ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképéből. Az elemzés szerint az élen a XIII. kerület áll, ahol az eladási volumen meghaladta a százat, mögötte pedig szorosan a VIII., a XI., valamint a III. kerület következik, 70 és 100 közé eső tranzakcióval. A sor végére került az V., a XXIII., a XII., a XVI., az I., valamint a VII. kerület, ahol tíz alatt maradt az eladott új lakások száma.

"A csúcsidőszakban, 2005-2006 táján, ugyanez a féléves érték Budapesten rendre meghaladta az ötezret. Az öt legkedveltebb kerületben (VIII., IX., XI., XIII. és XIV.) egyenként legalább annyi lakást adtak el egy évben, mint manapság egész Budapesten. A nagy visszaesés 2009 második felében következett be, és azóta, kisebb-nagyobb kilengésekkel, de általában ezer alatt maradt a féléves értékesítési volumen" - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. "Elemzésünk legfrissebb számai pedig azt mutatják, hogy a válság piacromboló hatását, amelyet a tavaly megemelt áfa csak fokozott, a már közel egy éve újra bevezetett szocpol egyelőre nem tudta ellensúlyozni" - teszi hozzá.

Az elemzés ugyanakkor rávilágít arra is, hogy továbbra is nagyon jó helyzetben vannak a vevők. "Az akár milliós nagyságrendű - vagy százalékban mérve kétszámjegyű - engedmények mellett az egyedi igények megvalósítását célzó, minden részpiacon elterjedt szerkezetkész vásárlási lehetőség is a vevők malmára hajtja a vizet" - emeli ki Valkó Dávid. Az elemző szerint az egyre nagyobb csoportot jelentő befektetési célú vásárlók számára az is felettébb vonzó, hogy bőséges a kínálat a már megépült, és bérlővel együtt megvásárolható lakásokból.

Az elemzés adatai szerint a kínálati árak nagyon változatosak. A 2013-as átadású beruházásokat vizsgálva, a legolcsóbb kerületek továbbra is a XVII., a XX., valamint a XXIII., 250 ezer Ft/m2 alatti kínálati átlagárral. Itt, Pest peremi részén azonban az új lakások jelentős részét szerkezetkészen, belső burkolási munkák és szaniterek nélkül adják át. Érdekesség ugyanakkor, hogy a legolcsóbb új építésű lakások mégsem ebben a három kerületben találhatók. Az abszolút minimumot egy két éve megépült XVIII. kerületi beruházás adja, ahol kulcsrakész lakásokat árulnak 190 ezer Ft/m2-es áron.

A másik végletet a II., illetve a XII. kerület adja, ahol az átlagárak 7-800 ezer Ft/m2 között mozognak. Abszolút maximumként, egy-egy luxusminőségű és extra felszereltségű, frissen átadott panorámás lakás ára elérheti akár a 200 millió forintot is. Természetesen fontos megjegyezni, hogy a hirdetett árakból manapság nagy eséllyel lehet engedményeket elérni.

Az elemzésből kiderül az is, hogy a kedvezőtlen külső körülmények ellenére folyamatosan indulnak új beruházások. "2013 első felében negyven új társasház értékesítése kezdődött el. Ezek azonban jellemzően csak 3-4 lakásos épületek, és alig féltucatnyi nagyobb projekt jelent meg újonnan a kínálatban" - hívja fel a figyelmet Valkó Dávid. Az OTP Jelzálogbank elemzője szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy kisebb, kevésbé tőkeerős cégek csak akkor indítják el néhány lakásos társasházuk építését, ha legalább a lakások felére (de arra is van példa, hogy az összes lakásra) előszerződést kötnek. Valkó Dávid szerint a budai elit környékeken és Pest peremi részein egyaránt terjed emellett, hogy magánszemélyek keresnek saját megépítendő lakásuk mellé még egy-két másik vevőt egy kis társasház építéséhez.

Biztató trend Valkó Dávid szerint, hogy az idén megállhat, de legalábbis jelentősen lassulhat az új kínálat 2010 óta tartó drasztikus zsugorodása; azóta évente nagyjából feleződik az új építés volumene. Az elmúlt években a stagnáló kereslet miatt gyakorlatilag leálltak az ingatlanberuházások, emiatt viszont mostanra ötéves mélypontjára esett az eladatlan lakáskészlet. Ma mindössze 2300, már átadott lakásból választhatnak az azonnal költözni vágyók. Ez pedig olyan szint, ahol mind több ingatlanfejlesztő szállhat be újra a piacra. Ami az azonnal költözhető eladatlan készletet illeti, ez a XI., a XIII., valamint a III. kerületben haladja meg a 300 lakást, a XIV. és a IX. kerületben pedig a 150-et.

Az elemző várakozásait alátámaszthatja, hogy az OTP Jelzálogbank adatbázisa szerint az első fél évben mintegy 450 értékesítési céllal épített társasházi lakást adtak át Budapesten. (Az elemzés az építkezés befejezését veszi alapul az új kínálat számba vételekor, nem a hivatalos használatba vételi engedély kiadását.) A második hat hónapra pedig jelenleg 1100 további ingatlan megépítését tervezik a beruházók, igaz, sokéves tapasztalat szerint ennek legalább a harmada átcsúszik majd 2014-re, vagy rossz esetben leáll menet közben. Így összességében az értékesítési céllal épített lakásszám az idén elérheti az ezret.

Az új kínálat közel felét a VIII. kerület adhatja, ahol három nagy társasház mellett két tetőtéri projektet is átadhatnak még az idén. A XIII. kerület áll a dobogó második fokán várhatóan 300 feletti megépülő lakásszámmal. Jócskán lemaradva mögöttük, 90 és 120 közötti várható új kínálattal a III., a VI., a IX., a XI., valamint a XIV. kerület következik. Érdekesség, hogy 2013 az I., a XIX., valamint a XXI. kerületben új társasházi lakás átadása nélkül telhet el.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×