eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Tárki: csökkent az MSZP támogatottsága

A teljes népesség körében lényegében változatlan a pártok népszerűsége, a pártválasztók körében kissé csökkent az MSZP támogatottsága - közölte a Társadalomkutatási Intézet (Tárki) a júliusi kutatásának eredményét.

A közlemény szerint az ezer ember megkérdezésén alapuló, a felnőtt lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján nem változott a pártok támogatottsága a teljes népesség körében. Így júliusban az előző hónaphoz hasonlóan 26 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága, az MSZP tábora pedig a júniusi 13 százalék után júliusban 11 százalék.

A július 10. és 17. között végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a pártválasztóknál a Fidesz-KDNP népszerűsége szintén változatlan, júniusban és júliusban egyaránt 48 százalék, az MSZP támogatottsága viszont négy százalékponttal csökkent, 20 százalékra.

Mint írták, a többi parlamenti párt támogatottsága is stagnálónak nevezhető: a Jobbik táborának aránya a teljes népesség körében júniusról júliusra 7 százalékról 8 százalékra, a pártválasztóknál pedig 13 százalékról 15 százalékra nőtt. Az LMP a teljes népességen belül az előző havi 3 százalék után jelenleg 2 százalékon, a pártválasztók között pedig a júniusi 5 százalékot követően ebben a hónapban 3 százalékon áll. Az Együtt 2014-PM a teljes népességen belül változatlanul 4 százaléknyi szavazót vonz, míg a pártválasztók körében az elmúlt havi 7 százalék után most 8 százalékon áll. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1 százalékról 2 százalékra, a pártválasztók között pedig 2 százalékról 4 százalékra nőtt.

Az előző hónaphoz képest a bizonytalanok és a pártpreferenciájukat el nem árulók együttes aránya sem változott, júniusban és most is 46 százalék, így a választóknak továbbra is csaknem a fele nem tudja vagy nem mondja meg pártszimpátiáját - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×