eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nem indul eljárás a telekomadó miatt - a nap hirei

Nem indul eljárás az Európai Bíróságon a magyarországi távközlési adó miatt. Az állampapír kibocsátásokkal indokolja a nemzetgazdasági tárca az államadósság év eleji növekedését. Az Európai Központi Bank példáját követi ezentúl a kamatdöntés előkészítésében a jegybank Monetáris Tanácsa.

Visszavonja a távközlési szektorra kivetett különadókkal kapcsolatos, az Európai Bírósághoz benyújtott kereseteket az Európai Bizottság. A döntést azzal indokolták, hogy június végén az Európai Bizottság által Franciaországgal szemben indított, hasonló jellegű és jogalapú ügyben nem a brüsszeli uniós testület, hanem Párizs javára döntött a luxembourgi székhelyű ítélkező fórum. A bíróság akkor kimondta: nem ellentétes az unió engedélyezési irányelvével a Franciaország által 2009-ben az elektronikus hírközlési szolgáltatókra kivetett különadó.

Az állampapír-kibocsátásokkal indokolja a nemzetgazdasági tárca az államadósság megemelkedését az év első hónapjaiban. A minisztérium szerint az időarányos tervnél több forint alapú állampapírt dobtak piacra, ennek bevételéből az Államadósság Kezelő Központ egyfajta tartalékot képez. A minisztérium ezért az államadósság GDP arányos átmeneti növekedését kedvező helyzetként, és az adósságkezelő előrelátásaként értékeli.

A kamatcsökkentési folyamatban ezután változik a monetáris politika kerete - jelentette be a jegybank elnöke. Matolcsy György a Monetáris Tanács ülése után azt mondta, az Európai Központi Bank példáját követve ezentúl a pénzügyi stabilitás és a reálgazdaság helyzetét is figyelembe veszik az alapkamat kialakításakor. Ezek az előretekintő, iránymutató elemek egészítik ki az infláció középtávú alakulásának adatát a döntés előkészítésében - tette hozzá a jegybank elnöke. A Monetáris Tanács korábban ismét az alapkamat csökkentéséről döntött, az iránymutató rátát újabb 25 bázisponttal mérsékelték, így az most a történelmi mélypontnak számító 4 százalékon áll. Matolcsy György jegybank elnök szerint a kamatcsökkentési ciklus akár 3 százalékig is folytatódhat.

Megjelent a kormány honlapján a patikai tulajdoni hányadra vonatkozó pályázat szabályainak tervezete. A dokumentum szerint a Nemzeti Vagyonkezelő lenne az állam nevében elővásárlási és tulajdonosi jogot gyakorló szerv az egészségügyért felelős miniszter szakmai felügyeletével. A parlament június végén fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amely szerint a már meglévő patikákban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak jövő januárra meg kell haladnia a 25 százalékot. Ha a gyógyszerészek nem élnek a lehetőséggel, akkor az államé lehet a patikatulajdon elővásárlási joga.

Rendkívüli ellenőrzéseken vizsgálja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat a Nemzeti Dohányboltokban. Az akció augusztus 30-áig tart. A fogyasztóvédelmi hatóság országosan elvégzett eddigi több mint 200 ellenőrzéséből 17 alkalommal szolgálták ki a fiatalkorú vásárlót, 34 esetben pedig azt látták, hogy a kereskedő a vonatkozó előírás ellenére sem tessékeli ki a fiatalkorút a boltból.

Ideiglenes menekülttábort nyitnak a Vámosszabadi külterületén álló volt munkásszálló épületében. A település átmenetileg hozzájárul az elsősorban családok befogadására alkalmas központ működéséhez. Jövő márciusban azonban ismét áttekintik a migrációs helyzetet. A belügyminisztérium azt ígéri, hogy térfigyelő kamera rendszert építenek ki és annyi rendőr lesz a környéken, amennyi szükséges.

Víz osztással és az utak locsolásával próbál enyhíteni a hőségen a Fővárosi Önkormányzat szerdától. A jégben tárolt, hűtött zacskós vizet a Deák téren osztják napközben. A locsolóautók megállás nélkül dolgoznak, napközben a lakótelepeket, éjszaka a főutakat hűtik. Ellenőrzik a Főkert Nonprofit Zrt tulajdonában lévő ivókutak működőképességét, a fővárosi strandok pedig egy órával tovább, este 9-ig lesznek nyitva. A parki, köztéri szökőkutakban továbbra is tilos fürödni. Az országos tisztifőorvos szerdától másodfokú hőségriasztást rendelt el, és várhatóan szombattól harmadfokúra emelik a riadót.

Sajnálatát fejezte ki a szerb nagykövet a Budapest Honvéd labdarúgó csapatának szurkolóit ért szerbiai atrocitások miatt. Rade Drobac hozzátette, meggyőződése, hogy a szerb hatóságok a két klub drukkerei közötti incidenseknek igyekeztek elejét venni, valószínűleg nem a legmegfelelőbb módon. A nagykövetnek a kispesti klub elnöke írt levelet, miután múlt csütörtökön az Újvidékre tartó mintegy félezer magyar szurkolót megvárakoztatták a határon, elvették tőlük az ételt és a személyes tárgyakat, nem állhattak meg útközben a stadionig, és ott sem várta őket büfé. Visszafelé is tüzetesen átvizsgálták autóbuszaikat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×