eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Martonyi: a V4 több kezdeményezése bekerült az uniós politikai állásfoglalásokba

A Visegrádi Négyek (V4) több közös kezdeményezése bekerült az EU-országok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásáról kiadott politikai állásfoglalásokba - közölte újságírókkal Martonyi János, a magyar diplomácia irányítója.

Elmondta, hogy az EU-külügyminiszteri ülés előtt külön megbeszélést tartottak - magyar elnöklet alatt most először - a visegrádi országok, vagyis Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia képviselői, és hogy ezt a gyakorlatot rendszeresíteni kívánják. Mint hozzátette, a V4-ek igyekeznek közös álláspontot megfogalmazni az uniós fórumokon napirenden levő témákban, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne fejthetnének ki egyéni nemzeti álláspontokat is az EU-tanácskozáson.

A visegrádiak kezdeményezésére került be a Hezbollah katonai szárnyáról szóló uniós politikai nyilatkozatba, hogy a feketelistára vételről hozott döntést félévenként felül fogják vizsgálni - közölte Martonyi János.

Az uniós külügyminiszterek abban állapodtak meg, hogy felveszik a terrorista szervezetek listájára a libanoni síita Hezbollah szervezet fegyveres szárnyát. A feketelistára kerülés azzal jár, hogy a Hezbollah katonai szervezetének tagjait uniós beutazási tilalommal sújtják, bankszámláit pedig befagyasztják. Az uniós miniszterek ugyanakkor megerősítették: folytatni kívánják a párbeszédet minden libanoni politikai párttal, beleértve a Hezbollahot is.

Martonyi elmondta, hogy a Hezbollah katonai szárnya jól azonosítható, és az mint szervezet kerül fel a listára, nem csupán egyes tagjai révén. Ugyanakkor - hangsúlyozta a magyar miniszter a V4-ek által is osztott álláspontot - Libanon stabilitása érdekében a bejrúti hatóságokkal való együttműködésnek folytatódnia kell, és az uniós támogatások - így például a szíriai menekülteknek szánt humanitárius támogatások - pénzügyi átutalásai továbbra is jogszerűek. A Hezbollah síita politikai mozgalom a libanoni közéletbe mélyen beágyazódott szerveződés, és jelen van a kormányzatban is.

Az uniós külügyminiszterek ülésén szintén áttekintették az egyiptomi helyzetet. Kiadott közös állásfoglalásukban a polgári kormányzás megteremtésére szólították fel az új kairói vezetést. Martonyi János - mint azt közölte - hozzászólásában azt emelte ki, hogy Egyiptomban a mostani, pattanásig feszült helyzetben mindenképpen el kell kerülni az erőszakspirál kialakulását.

Az izraeli-palesztin konfliktus ügyében az uniós külügyminiszterek telekonferenciát folytattak John Kerry amerikai külügyminiszterrel, aki beszámolt arról, hogy eredményesnek mutatkoznak a felek közti közvetlen tárgyalások felvételének előkészítését célzó erőfeszítései. Martonyi szerint ebben a fő érdem valóban az Egyesült Államoké, de Európa is pozitív szerepet töltött be ezzel kapcsolatban.

A szíriai polgárháborút illetően Martonyi János kiemelte: az uniós miniszterek közös véleménye, hogy a konfliktusra csak politikai megoldás képzelhető el, katonai nem. Egyelőre azonban - állapította meg - nem tudni, lesz-e újabb genfi megbékélési konferencia, és ha igen, az eredménnyel járhat-e. A magyar külügyminiszter drámainak mondta a szíriai állapotokat, és kiemelte, hogy immár megfigyelhető "gyermekek tudatos pusztítása", gyermekkatonák bevetése is.

Az uniós külügyminiszterek ugyancsak megvitatták a keleti partnerség kérdéskörét. Martonyi közölte, hogy az EU őszi vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozójára meg fogják hívni az egyébként az EU részéről sok tekintetben elmarasztalt Fehéroroszországot is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×