Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fazekas: a magyar történelem egyik csúcspontja a nándorfehérvári győzelem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az 1456-os nándorfehérvári győzelem a magyar történelem egyik csúcspontja volt - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter hétfőn nándorfehérvári diadal emléknapján Budapesten.

Fazekas Sándor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott ünnepségen közölte, hogy a magyar királyi haderőt a parasztság, jobbágyság hadba hívása is segítette, s akkor Nándorfehérvárnál (a mai Belgrádnál) és történelmünk során azóta többször is beigazolódott, hogy a nemzet fennmaradása a vidéki Magyarországon múlik, a parasztság nemzetfenntartó ereje.

"Nélkülük elképzelhetetlen volt csatát nyerni és ez így igaz a ma küzdelmeiben is" - szögezte le a tárcavezető.

Fazekas Sándor a déli harangszó után tartott beszédében felidézte, hogy a nándorfehérvári diadal emlékére 557 éve világszerte valamennyi keresztény országban megkondulnak délben a harangok.

Azt mondta, "gondoljunk az önfeláldozó Dugovics Tituszra, aki nem engedte, hogy idegen eszmék, idegen zászlója lobogjon a kereszténység védőbástyáján. Merítsünk erőt a hősök hazaszeretetéből és személyes példánkkal bátran mutassunk irányt mi is az útkereső Európának" - fogalmazott.

A miniszter II. Pius pápa szavaira utalva azt mondta, hogy Magyarország ma is "a kereszténység pajzsa és a nyugati civilizáció védője". Fazekas Sándor szerint a keresztény Európa védelme az ország számára olyan fontos, hogy az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal napját emléknappá nyilvánította. "Ezt az eszmét védi Magyarország alaptörvénye és ezért állunk ki nap, mint nap az európai közéletben" - tette hozzá.

A politikus méltó emlékmű felállítását szorgalmazta nándorfehérvári csata helyszínén.

Hunyadi János serege 1456. július 22-én mért megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tavaly indította el a Hunyadi-járat nevű emléktúrát. A járaton résztvevő hajók délelőtt érkeztek meg a Széchenyi István térre fedélzetükön azzal a mintegy 300 gyerekkel, akinek egy része az Erzsébet-tábor keretében Belgrádban tanulmányi kiránduláson vett részt. Ezt követően a nándorfehérvári diadal hőseinek tiszteletére a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortüzet adtak, majd ünnepi menet indult a Budai Várba.

Az ünnepségen Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora bemutatta "A déli harangszó Magyarországon és a nagyvilágban" című könyvét. A könyv díszpéldányait a Hunyadi-járaton résztvevő gyermekek tanárai vehették át Balatoni Mónikától, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárától. Délután a Hadtörténeti Intézetben múzeumpedagógiai foglalkozáson, az Anjou sétányon pedig rendhagyó történelemórán vehetnek részt a gyerekek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt