eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György

A kivándorló fiatalok fele egy éven belül visszatér

A közmunkaprogramban résztvevők képzésének megerősítését, bővítését tervezi a kormány - mondta Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Idén 154 milliárd forintból 300 ezer ember kap munkát a közfoglalkoztatásban - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a következő időszakban képzik is a közmunka-programban részt vevőket, akik olyan tudást szerezhetnek, amelynek a versenyszférában is hasznát vehetik.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a kormányzat egyik célja a szakképzés megerősítése, a túlképzés megelőzésére a jövőben regionális helyett megyei szinten tesznek javaslatokat az indítandó képzésekre, amelyekbe a versenyszféra vállalkozásait is bevonják. Tízezres nagyságrendben vannak azok, akiknek a nyolc általános befejezését teszik lehetővé - felzárkóztatásukat idén, de legkésőbb jövőre tervezik megkezdeni. Ezen túl államilag elismert képzéseket indítanak a közmunkaprogramban részvevőknek - fejtette ki.

Magyarországon a munkaképes lakosság nagyjából két százaléka dolgozik külföldön, szemben a romániai 7 vagy a lengyelországi 9 százalékkal - válaszolta a kritikákra a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A kivándorló fiatalok nagyjából fele egy éven belül visszatér, az elvándorlás ellen indított programok között az első munkahely garancia programot vagy azt a nyolcmilliárdos keretet említette az államtitkár, amiből 3-6 milliós vissza nem térítendő támogatást kaphat 1500-2000 vállalkozást indító fiatal.

Kiemelte: az álláskeresők 4-5 százaléka diplomás, 40 százalékuk legfeljebb nyolc általánost végzett.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×