Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kivándorló fiatalok fele egy éven belül visszatér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közmunkaprogramban résztvevők képzésének megerősítését, bővítését tervezi a kormány - mondta Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Idén 154 milliárd forintból 300 ezer ember kap munkát a közfoglalkoztatásban - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a következő időszakban képzik is a közmunka-programban részt vevőket, akik olyan tudást szerezhetnek, amelynek a versenyszférában is hasznát vehetik.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a kormányzat egyik célja a szakképzés megerősítése, a túlképzés megelőzésére a jövőben regionális helyett megyei szinten tesznek javaslatokat az indítandó képzésekre, amelyekbe a versenyszféra vállalkozásait is bevonják. Tízezres nagyságrendben vannak azok, akiknek a nyolc általános befejezését teszik lehetővé - felzárkóztatásukat idén, de legkésőbb jövőre tervezik megkezdeni. Ezen túl államilag elismert képzéseket indítanak a közmunkaprogramban részvevőknek - fejtette ki.

Magyarországon a munkaképes lakosság nagyjából két százaléka dolgozik külföldön, szemben a romániai 7 vagy a lengyelországi 9 százalékkal - válaszolta a kritikákra a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A kivándorló fiatalok nagyjából fele egy éven belül visszatér, az elvándorlás ellen indított programok között az első munkahely garancia programot vagy azt a nyolcmilliárdos keretet említette az államtitkár, amiből 3-6 milliós vissza nem térítendő támogatást kaphat 1500-2000 vállalkozást indító fiatal.

Kiemelte: az álláskeresők 4-5 százaléka diplomás, 40 százalékuk legfeljebb nyolc általánost végzett.

Hanganyag: Hlavay Richárd