Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MSZMP-s mikrofilmeket felejtett egykori székházában az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több tízezer egykori MSZMP tag adatait tartalmazó mikrofilmet hagyott maga után őrizetlenül volt Köztársaság téri székházában az MSZP - adta hírül az átlátszó.hu. Az MSZP gondoskodik az egykori székházában maradt dokumentumok levéltárba kerüléséről - közölte a párt csütörtökön.

Több tízezer egykori MSZMP tag adatait tartalmazó mikrofilmet hagyott maga után Köztársaság téri volt székházában az MSZP - közölte az átlátszó.hu. A honlap videóriportban számol be arról, hogy miként találták meg a több tízezer egykori MSZMP-tag adatait tartalmazó mikrofilmet a II. János Pál pápa (volt Köztársaság) téri egykori pártszékházában, amely jelenleg őrizetlen.

A szinte az utolsó mozdítható vasdarabig lerabolt, a párt által 5 éve eladott épületben kupacokban hevernek a szocializmusból ott felejtetett könyvek, MSZP-s kampányanyagok, tanulmányok és beszámolók, a Fiatal Baloldal holmijai.

Az egykor választásokat nyerő párt székházában - melyet a télen hajléktalanok foglaltak el és színesfém tolvajok bontottak tovább -, a "szigorúan bizalmas" jelzéssel ellátott egykori pártstatisztikák és személyes adatokat tartalmazó tagsági könyvek befotózott filmtekercsei is bent maradtak. Az MDP, az MSZMP és az MSZP vezetőinek dokumentumait őrző irattárban talált anyagok történelmi jelentőséggel bírhatnak, "ottfelejtésük" adatvédelmi és jogi aggályokat vet fel.

Az MSZP gondoskodik az egykori székházában maradt dokumentumok levéltárba kerüléséről - közölte a párt csütörtökön az MTI-vel. Mesterházy Attila pártelnök csütörtöki közleményében azt írta, a házban maradt dokumentumokról, filmekről az MSZP új vezetésének nem volt tudomása. Ezért köszönetet kell mondaniuk az atlatszo.hu munkatársainak azért, hogy felhívták a figyelmüket erre a lezáratlan ügyre.

Az új MSZP "a nyitottság, a múlt teljes megismerhetőségének híve és nincs titkolnivalója. Ezért haladéktalanul intézkedtünk annak érdekében, hogy az egykori székházban mára őrizetlenül hagyott anyagok a lehető legrövidebb időn belül méltó helyükre, az iratok típusának megfelelő levéltárba kerüljenek" - áll a közleményben, amelyben emlékeztettek: a párt hat évvel ezelőtt, 2007 júniusában adta el egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégnek a székházát.

A birtokbaadástól az ingatlan őrzése a vevő kötelessége lett volna - tették hozzá.