eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jövő héten tárgyal a kormány a devizahitel-szerződések átírásáról - a nap hírei

Jövő szerdán tárgyal a kormány a devizahitel-szerződések átírásának lehetőségéről. Magyarország Európa termelési központja akar lenni - jelentette ki a külügyi és külgazdasági államtitkár. Idén 154 milliárd forintból 300 ezer ember kap munkát a közfoglalkoztatásban.

Jövő szerdán tárgyal a kormány a devizahitel szerződések átírásának lehetőségéről - jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tárca szerint a polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy jogszabállyal módosítsák a megállapodások tartalmát. Most azt vizsgálják, hogy a szerződéskötéskor fennállt körülmények alapvető megváltozásába beleszámíthat-e az árfolyam-különbözet váratlan megugrása. A Portfolio.hu elemzői szerint egy, a devizahiteleseknek kedvező jogszabályi szerződésmódosítás akár 80 milliárdos veszteséget is okozhat a pénzintézeteknek, miközben az adósok keveset érzékelnének belőle.

Magyarország Európa termelési központja akar lenni, hogy a lehető legerősebb pozícióban legyen a válság után - jelentette ki a külügyi és külgazdasági államtitkár. Szijjártó Péter a Magyar Európai Üzleti Tanács rendezvényén azt mondta: a kormány gazdaságpolitikai lépései eredményeként nő a reálbér és a nyugdíjak vásárlóértéke, csökkennek a rezsiköltségek és az államadósság, az államháztartási hiány tartósan három százalék alatt van. A Magyar Európai Üzleti Tanács most bemutatott jelentése szerint a kiszámítható gazdasági környezet és a gazdasági szereplőkkel folytatott előzetes konzultáció állíthatná helyre a befektetők bizalmát.

Hitelszerződést írt alá az Eximbank a Kínai Export-Import Bankkal. A nemzetgazdasági miniszter a 100 millió euró értékű megállapodástól a magyar cégek kínai exportjának bővülését várja. Varga Mihály az Inforádiónak arról is beszámolt, hogy emellett Magyarország a Magyar Export-Import Bankon keresztül 30 millió dollárt ad az 500 millió dolláros kínai közép-európai befektetési alap elindulásához. Ebből a keretből a következő években 100 millió dollárt fektetnek be Magyarországon. Varga Mihály szerint ha a következő hónapokban ezeket a forrásokat ki tudják használni a vállalkozások, akkor annak már az idei utolsó negyedév gazdasági növekedésére is ösztönző hatása lehet.

Idén 154 milliárd forintból 300 ezer ember kap munkát a közfoglalkoztatásban - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a következő időszakban képzik is a közmunka-programban részt vevőket, akik olyan tudást szerezhetnek, amelynek a versenyszférában is hasznát vehetik. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat egyik célja a szakképzés megerősítése, a túlképzés megelőzésére a jövőben regionális helyett megyei szinten tesznek javaslatokat az indítandó képzésekre, amelyekbe a versenyszféra vállalkozásait is bevonják.

A felsőoktatási államtitkár szerint nincs még döntés a felsőoktatási felvételi ponthatárok leszállításáról azokon a szakokon, ahol a kormány eredetileg nem akart államilag finanszírozott képzést indítani. Klinghammer István azt mondta: a hallgatói önkormányzatokkal kötött megállapodás értelmében a jelentkezők 15-20 százalékát veszik fel a 16, elsősorban jogi, gazdasági és kommunikációs területet érintő szakra. Hozzátette: leghamarabb hétfőn derül ki, elérték-e a felvételizők ebben az arányban a korábban meghatározott pontszámokat. Szerdán pedig azt is megtudják, hogy hány diákot vesznek fel az államilag finanszírozott képzésbe a 95 ezer jelentkezőből.

Tényszerű külföldi tudósításokat vár el Magyarországról a külügyminiszter. Martonyi János a Die Presse című osztrák lapban megjelent vendégkommentárjában hangsúlyozta: a kormány 2010-ben egyértelmű felhatalmazást kapott a választóktól a gazdasági és politikai átalakításhoz, az intézkedések azonban a konkrétumokat mellőző bírálatokat kaptak külföldről. A magyar diplomácia vezetője szerint a gyakran kifogásolt gazdasági intézkedések meghozták első gyümölcseiket, például Magyarország kikerült az uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

Székesfehérvárott elszállították a szerdán talált világháborús robbanószerkezetet, így minden kiköltöztetett visszatérhetett otthonába. A Rákóczi úti óvoda környékéről több mint 10 ezer embert evakuáltak. Cser-Palkovics András polgármester az InfoRádiónak elmondta: a környéken élők egy részét ideiglenesen két iskolában és egy kollégiumban helyezték el. A kitelepítésben 260 katona, rendőr és polgárőr vett részt. A 100 kilogrammos repeszgránát gyújtószerkezetét a helyszínen semmisítették meg a tűzszerészek.

Szombattól ismét megállnak a menetrend szerinti hajók a margitszigeti kikötőkben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A D13-as jelű járat a Rómaifürdőtől a Haller utcáig közlekedik, közben ismét érinti majd a Margitsziget, szállodák és a Margitsziget, Centenáriumi emlékmű nevű kikötőket is. A közlemény emlékeztet arra, hogy a fővárosi hajók már egy éve járnak a Dunán, eddig 440 ezren utaztak rajtuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×