eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Barátságos versenyen kóstolják a magyar borokat

A Nemzeti Borkiválóság Programhoz kapcsolódóan elindul a nyáron az Országkóstoló rendezvénysorozat a hazai fehér borok megméretésével - jelentette be Fazekas Sándor csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a Nemzeti Borkiválóság Program célkitűzése a magyar borok piacra jutásának segítése, a bel- és külföldi értékesítési lehetőségek javítása, a magas színvonalú kereskedelmi megjelenés támogatása.

Ehhez kapcsolódva szervezik meg az Országkóstoló programsorozatot, amely keretében a hazai borokat versenyeztetik.

A nyári fehérbor-mustra után jövő tavasszal a magyar vörös borokat veszik górcső alá. A kiválasztott borok számára jövő nyáron szervezik meg a Nemzeti Borkiválóságok Versenyét, amelyen a legjobb borok a Nemzeti Borkiválóság Védjegyet kapják meg.

Fazekas Sándor elmondta, hogy az Országkóstoló nem hagyományos borverseny, több annál, mivel az Országos Borbíráló Bizottság által meghatározott minőségi szint felett minden Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható - első körben fehér - bort bemutatnak a nagyközönségnek. A borokat az Országos Borszakértői Bizottság fogja zsűrizi. Az eredmények alapján egy kiadványt készít a szaktárca Nemzeti Borkiválóságok címmel.

A miniszter elmondása szerint a programsorozat szakít a hagyományos borversenyek filozófiájával, azaz ingyen bort nem kérnek a bírálathoz a gazdáktól, a szervezők minden bort megvásárolnak piaci áron, ezzel segítve a termelőket és borkereskedőket egyaránt.

A miniszter beszámolt arról, hogy stratégiai együttműködést ajánl a borkereskedők számára. A cél az, hogy a borkereskedőkkel folyamatos párbeszéd alakuljon ki. A kereskedőknek részt kell vállalniuk a kevésbé ismert kiváló minőségű borok megismertetésében, továbbá az egyéni ízlés formálásában, valamint vállalniuk kell a hazai fajták előnyben részesítését. Számítanak rájuk továbbá abban is, hogy marketing stratégiájuk részévé teszik az Országkóstoló legjobb borainak megismertetését, piacra juttatását. A szaktárca pedig vállalja, hogy az Országkóstoló eseményein, kiadványaiban megjelenési lehetőséget kapnak a kereskedők.

Horkay András, az Országos Borszakértői Bizottság elnöke az Országkóstoló rendezvénysorozatról elmondta: a kétfordulós megmérettetés nem verseny a hagyományos értelemben, mivel nem pontozzák a borokat, és nem lesz sorrend a borászatok és borok között sem. Minőségi borokat kívánnak a közönség elé tárni, amelyek közül a fogyasztók kiválaszthatják az ízlésüknek legmegfelelőbbet.

Az Országkóstolóra augusztus 9-ig regisztrálhatnak a bortermelők a kormányzati portálon.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×