eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Bomba Székesfehérváron - Több mint tízezer embert érint a kitelepítés

Több mint tízezer embert érint Székesfehérváron a csütörtöki kitelepítés, amelyet a szerda délelőtt a Rákóczi úti Mancz János óvodában talált 100 kilogrammos tüzérségi lövedék miatt kellett elrendelni - hangzott el a témában tartott szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón.

Dancs Norbert, a székesfehérvári járási hivatal vezetője elmondta, hogy a szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogramm a robbanótöltet.

Magyarországon lakott területeken ritkán találnak ekkora bombát - tette hozzá.

Mint elmondta: a helyi védelmi bizottságot azonnal összehívták, hogy hatékonyan segíteni tudják a rendőrség munkáját, mert a tűzszerészek jelzései alapján 400 méter sugarú körben teljes zárást és kiürítést kellett elrendelni csütörtök 8 óra 30 perctől. Szintén a szakemberek tanácsára a robbanótest 50 méteres körzetében a gázszolgáltatás is szünetelni fog.

A hivatalvezető tájékoztatása szerint a Rákóczi úti idősek otthonából szerda délután megkezdődött a fekvőbetegek átszállítása Csákvárra. Az érintett területen élők számára ideiglenes tartózkodási helyként a Vízivárosi és a Hétvezér Általános Iskolát, valamint a József Attila Kollégiumot jelölték ki. Szükség esetén további intézményeket nyitnak ki.

Kollár Levente, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság védelmi tisztje hangsúlyozta, hogy a robbanószerkezet jelenleg semmilyen veszélyt nem jelent a lakosságra.

A kiürítés sok emeletes panelépületet érint, a lakosság előzetes tájékoztatása már elkezdődött - tette hozzá.

Elmondta, hogy a lezárás után a területre senki sem mehet be, még a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek sem. Az érintett területen folyamatos rendőri biztosítás lesz.

Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének vezetője közölte: a gyújtószerkezet beazonosítása után tudják eldönteni, a robbanótest szállítható-e egyben, esetleg a gyújtószerkezetet a helyszínen kell kiszerelni és utána elszállítani.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester minden érintettet együttműködésre kért, mert kevés idő van a kiürítésig, ami több mint 10 ezer polgárt érint.

Bóka Viktor jegyző szerdai határozatában korlátozta az érintett üzletek, ügyfélszolgálatok, kereskedelmi egységek, bankok, áruházak nyitva tartását, azok csütörtök reggel nem nyitnak ki. Ügyeletes bölcsődének a Kígyó utcai helyett az Ybl bölcsődét jelölte ki.

Az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje szerda délelőtt tájékoztatta az MTI-t arról, hogy százkilós robbanótestet találtak egy székesfehérvári óvoda kertjében. Várkonyi Melinda közölte: földmunkákat végeztek, így találták meg a második világháborús robbanószerkezetet.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×