Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orvosi szakmai szervezetek elutasítják az eutanáziát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyarországi orvosi szakmai szervezetek elutasítják az eutanáziát, és a kisebbik kormánypárt is hasonló véleményének adott hangot. A gyógyíthatatlan betegek halálba segítésének témája azért került ismét a köztudatba, mert az Országos Választási Bizottság hitelesítette a népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel.

A Magyar Orvosi Kamara után most a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke is az eutanázia elutasításáról beszélt. Poór Gyula szerint az orvosok lelkiismereti jogának erősebbnek kell lennie a beteg szabadság jogánál.

Nem támogatja az eutanáziát a kisebbik kormánypárt sem, ezért, ha a népi kezdeményezéshez szükséges 50ezer szavazat meglenne, és az országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést, vagy szavaznia arról, a kereszténydemokraták biztosan elutasítanák . Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője szerint az eutanázia minden formája emberölés.

Ha egy beteg fájdalomcsillapítása 100 százalékban megtörténik és a lelki gondozása is teljes, akkor az esetek nagy részében nem szeretne meghalni - véli a 22 éve a gyógyíthatatlan rákbetegek hospice ellátásával foglalkozó szakember. Muszbek Katalin szerint Magyarországon a szakorvosok fájdalomcsillapításhoz kapcsolódó tudása nem elégséges, az egyetemen keveset tanulnak róla, a kábító injekció beadásától pedig sokan egyenesen félnek.

Európában Hollandiában, Svájcban, és Belgiumban engedélyezett az eutanázia. Utóbbi országban ezt a lehetőséget 2002 óta csak döntési képességükben nem korlátozott felnőttek kérhetik, a beavatkozást pedig csak orvos hajthatja végre. Az orvos csak akkor vethet véget páciense életének, ha elég jól ismeri ahhoz, hogy biztos lehessen abban, hogy a beteg a döntést szabad akaratából és önként hozta, ha a páciens állapotának jobbra fordulásra nincs kilátás, és szenvedése elviselhetetlen.

Belgiumban a szabályozást most úgy módosítanák, hogy gyerekek is kérhessék az eutanáziát.