eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ország keleti részén okozott károkat a heves vihar

Főként az ország északkeleti területein, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozott károkat a csütörtöki vihar, míg Békés megyében, Orosházán jégeső pusztított. Több helyen a tömegközlekedés és a vasúti forgalom is megbénult egy időre.

Üzletekbe, pincékbe tört be a víz Miskolcon a csütörtök délutáni viharban, a helyenként borsó nagyságú jéggel kísért heves esőzés csaknem egy óráig tartott a borsodi megyeszékhelyen.

Hudák Andrea, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: Miskolc több utcájában, a város főutcájában is folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók.

Leállt a villamosközlekedés, mert a pálya egy szakaszán olyan sok víz gyűlt össze, hogy nem tudtak átjutni rajta a szerelvények. Ideiglenesen villamospótló buszokat állítottak forgalomba.

A megyei katasztrófavédelemhez mintegy 50 riasztás érkezett: Miskolcon kívül főleg Tokajban, Tarcalon és Tiszakeszin pusztított a vihar. A szél házak tetőszerkezetét bontotta meg, illetve a lezúduló víz betört a pincékbe, épületekbe. Tokajban a szél az egészségház tetejét mintegy 200 négyzetméteren bontotta meg. Senki sem sérült meg.

A viharos időben leszakadt a felsővezeték Tarcal és Tokaj között, Görögszállás és Rakamaz között fa dőlt a sínekre, így ezeken a szakaszokon nem járnak a vonatok - közölte honlapján a MÁV-Start csütörtök este.

Mint írták, Görögszállás és Szerencs között autóbuszok közlekednek. A szakemberek várhatóan az esti órákra fejezik be a helyreállítást.

Egy óra alatt ötvennél is több segélykérés érkezett a csütörtök délutáni vihar okozta károk miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére - közölte a szervezet szóvivője.

Takács Judit elmondta, elsősorban Rakamaz, Tiszabercel, Paszab, Ibrány és Nyíregyháza térségében riasztották a tűzoltókat főként lakóházakban keletkezett károkhoz, fakidőlésekhez és vízszivattyúzáshoz.

Tiszabercelen egy lakóház mennyezete szakadt le és okozott sérülést egy gyereknek - mondta, hozzátéve, hogy az erős szél a tiszabercelin kívül 25 lakást rongált meg a megyében, tetőket bontott meg, tűzfalakat borított ki részben vagy egészben, illetve kéményekben okozott kárt. További mintegy tíz esetben kidőlt fák miatt kerültek veszélybe lakóházak.

A megyében áramszünetet is okozott a vihar. Egyházi Nikolett, az E.ON Zrt. szóvivője azt közölte, hogy a viharos erejű szél fákat döntött az elektromos vezetékekre és emiatt ötezer háztartás és cég maradt áram nélkül Rakamazon, Dombrádon, Székelyben, Kemecsén és Nagyhalászon. A szolgáltató cég munkatársai megkezdték a hibaelhárítást, és várhatóan este tíz óráig mindenütt újra lesz áram.

Orosházára kora délután csapott le a vihar, néhány perc alatt 35-50 milliméter csapadék hullott, egy része jégeső formájában.

A városban átmenetileg megbénult a forgalom, a katasztrófavédelem központi ügyeletére 23 káreseményről érkezett jelentés - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Nagy Szilvia elmondta, a vihar fákat döntött ki, ágakat szaggatott le több helyen a városban. A károk elhárítására az orosházi, a mezőkovácsházi és a békéscsabai hivatásos tűzoltók vonultak ki. Senki nem sérült meg - tette hozzá.

A hétvégén is lehetnek záporok, helyenként heves zivatarok, komoly lehűlés azonban nem várható, a maximumhőmérséklet 24 és 28 Celsius-fok között alakul - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos középtávú előrejelzéséből.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×