eur:
392.54
usd:
367.36
bux:
66193.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megállapodás a sportági szövetségekkel - a nap hírei

Megállapodást írt alá a 16 kiemelt sportági szövetség vezetőjével Orbán Viktor kormányfő. Elfogadta az Európai Bizottság az uniós források magyarországi felhasználásáról szóló javaslatot. Egyiptomban Hádzim el-Beblávi volt pénzügyminiszter lett az ideiglenes kormányfő. A nap legfontosabb hírei július 9-én.

Megállapodást írt alá a kormányfő a 16 kiemelt sportági szövetség vezetőjével. Orbán Viktor a parlamenti ünnepségen kijelentette: az egyezség garancia arra, hogy egyetlen eredményes magyar versenyzőnek vagy edzőnek se kelljen megélhetési okokból külföldön folytatnia pályafutását. A kormányszóvivő múlt heti bejelentése szerint 2014-től 2020-ig 135 milliárd forintot biztosít az állam a 16 érintett sportágnak.

Elfogadta az Európai Bizottság a jövőre induló uniós fejlesztési időszak forrásainak magyarországi tervezéséről szóló javaslatot - közölte a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár. Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a közösségi források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítaná a következő hét évben a kormány. Hozzátette: a jelenlegi forrás kétszerese, 1200 milliárd forint jut a foglalkoztatás ösztönzésére, és csaknem ugyanennyi a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javítására.

Jelentősen bővíti magyarországi telephelyeit két amerikai cég augusztus elejéig - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a szlovák-magyar határon 5 új átkelő nyílik őszig, hogy kiterjesszék a gazdasági övezeteket. Hozzátette: a következő hét évben 25 új határátkelőt nyitnak meg uniós forrásokból, míg a teljes közös program összesen 60 átkelő létrehozásáról szól.

A Magyar Postával közösen ellenőrizte a dohányboltokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. A társaság közölte: az első hét adatai alapján július elsejéig a koncessziók birtokosainak négy-ötöde megnyitotta üzletét, ahogyan azt a pályázatában vállalta, ez több mint 4500 trafikot jelent. A többi mintegy 800 nyertes pályázó felszólítást kap, hogy 15 napon belül nyissa meg nemzeti dohányboltját. Amelyik kistelepülésen nincs trafik, ott az NDN Zrt. ideiglenes árusítóhelyeket jelöl ki az új, eredményes pályázatig, összesen 1150-et.

A miniszterelnök-helyettes szerint a most lezárult önkormányzati adósságkonszolidáció új korszak, tisztességes partneri viszony kezdetét jelzi a helyhatóságok és az állam kapcsolatában. Navracsics Tibor Veszprém megyei polgármesterek előtt emlékeztetett: az adósságátvállalás a magyarországi települések kétharmad részét, összesen 1956 önkormányzatot érintett.

Csaknem 113 ezer rászoruló gyermek étkeztetése biztosított az idei 2,4 milliárd forintos állami támogatásból és az önkormányzatok költségvetéséből. A szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban elmondta: 1182 helyhatóság igényelt és kapott támogatást, de a kért összeg száz százalékát csak a halmozottan hátrányos helyzetű települések kapták meg.

Aránytalannak tartja a pedagógusok fizetései közötti különbséget a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. Marekné Pintér Aranka elmondta: 100 ezer forintos eltérések is mutatkoztak a bérekben és juttatásokban az azonos munkakörben az ország különböző településein dolgozók között.

Mind a kilencvenöt érintett településen befejeződött a Duna áradása miatt kiépített ideiglenes védművek elbontása - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az 1570 kitelepített emberből négyen még nem térhettek vissza otthonukba a Baranya megyei Mohácson, az ingatlanjaikat várhatóan le kell bontani, lakhatásukat az önkormányzat biztosítja.

Újabb alkotmánybírósági vizsgálatot szeretne az egyházügyi törvényről az MSZP, ha az államfő aláírja a jogszabály múlt héten elfogadott módosítását. Lendvai Ildikó, az ellenzéki párt képviselője elmondta: a pártja kész az ombudsmanhoz fordulni, hogy ismét küldje meg a törvényt az Alkotmánybíróságnak, amely korábban már a jogszabály több rendelkezését megsemmisítette.

Az alapvető jogok biztosa szerint a rendőrségnek a rendezvényről távozók védelmét is biztosítaniuk kell. Szabó Máté azt vizsgálta, hogy sérült-e a hétvégi Budapest Pride felvonulás résztvevőinek gyülekezési joga. Arra jutott: a rendőrség a szombati esemény résztvevőinek biztosította, hogy élhessenek gyülekezési jogukkal, és megakadályozta, hogy az ellentüntetők megzavarják a rendezvényt. A felvonulásról távozó 3 ember csoportos bántalmazásáról ugyanakkor megállapította: a hatóságoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük a rendezvényről távozók védelmében is.

Hiánypótlást kért a Budapesti Közlekedési Központ a fővárosi villamos tenderen induló Skoda Transportation nevű cégtől - értesült az Index. A hírportál úgy tudja: a BKK szerint nem elég átlátható a cseh cég tulajdonosi háttere.

Egyiptomban Hádzim el-Beblávit nevezte ki ideiglenes kormányfőnek az átmeneti államfő. Az új miniszterelnök nemzetközileg ismert, tapasztalt közgazdász, aki 2011-ben volt pénzügyminiszter. A Muzulmán Testvériség utáni második legerősebb iszlamista párt közölte: támogatja a politikus megbízását, ugyanakkor kiszemelt helyettese, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei kinevezését a külügyi tárca élére még nem hagyta jóvá.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×