Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mivel járhat a felsőoktatási profiltisztítás?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 2015-16-os tanévre indulhatna be az új, különböző szintekre bontott felsőoktatási rendszer - mondta korábban a felsőoktatási államtitkár az Arénában. A pécsi tudományegyetem rektora szerint a felsőoktatásnak szüksége van profiltisztításra, de nem a beszűkült támogatási összeghez kellene új struktúrát találni.

Klinghammer István szerint először azt kell meghatározni, melyik intézménytípusnak mi a küldetése, ugyanis az intézmények nagy része elvesztette a profilját. A felsőoktatási államtitkár négy kategóriát sorolt fel: tudományegyetemek, a szűkebb profillal rendelkező egyetemek, a főiskolák és szakfőiskolák, valamint a közösségi főiskolák.

A pécsi tudományegyetem rektora, Bódis József arról beszélt, felsőoktatásnak szüksége van profiltisztításra, de nem a beszűkült támogatási összeghez kellene új struktúrát találni. A részletekről keveset tudnak, a felsőoktatási kerekasztal a héten ülésezik.

Bódis József közölte: a koncepcióban elvi szinten szerepel, hogy bizonyos intézményekben megszűnik bizonyos típusú képzés.

Korábban az ELTE rektorhelyettese azt mondta, az államtitkárság megközelítéssel egyetértenek, a vitaanyagban szereplő besorolási rendszeren azonban még érdemes lenne gondolkodni. Fábri György szerint néhány fontos intézménytípus kimaradt.