Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődhet az arénafejlesztés Sopronban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy többséggel hagyta jóvá Sopron közgyűlése hétfőn azt a megállapodás-tervezetet, amely alapján megkezdődhet az MKB-Aréna félmilliárd forintos fejlesztése.

Török Zoltán, a létesítményt működtető - a város kisebbségi tulajdonában lévő - Raabersport Kft. ügyvezetője a döntéshozatal után úgy összegezte az MTI-nek a megállapodást: a projekt idejére változatlan tulajdonosi arányok mellett kettős ügyvezetése lesz a cégnek.

A Raabersport Kft. taggyűlése február végén az önrész hiányára hivatkozva szavazta le a félmilliárd forintos fejlesztés egyik lépését, amelynek keretében a város vált volna a társaság többségi tulajdonosává.

"A legfontosabb az, hogy Sopron városa biztosítja az elengedhetetlen önerőt annak érdekében, hogy a beruházás megvalósulhasson" - mondta Török Zoltán az MTI-nek.

Hozzátette, a kettős ügyvezetéssel meg tudják adni azokat a biztosítékokat, ami ahhoz kell, hogy "Sopron város ilyen jelentős közpénzét ellenőrzötten tudjuk a legmegfelelőbb módon elkölteni". Azt reméli, napokon belül kinevezik ügyvezető társát.

Arra a képviselői felvetésre, hogy a város és a többi tulajdonos hónapokig húzódó vitája miatt kicsúsztak egy fontos határidőből, az ügyvezető úgy reagált: a szerződés aláírása után azonnal egyeztetést kezdeményeznek az országos szövetséggel, amelytől "informálisan bíztató választ kapott".

A soproni közgyűlés május végi ülésén Fodor Tamás polgármester (Fidesz) képviselői kérdésre válaszolva azt jelezte: továbbra is tárgyal a város a soproni MKB Sport Aréna működtetőjével a létesítmény továbbfejlesztéséről. Szavai szerint egyetlen határidő köti az önkormányzatot, mégpedig a 2015-ös magyarországi női kosárlabda Európa-bajnokság; "közvetlenül a kettő nem függ össze, de szeretnénk, hogy az itt megrendezhető legyen" - mondta akkor a városvezető.

A bővítésről úgy nyilatkozott, "meg fogjuk csinálni, csak egy kicsit bonyolultabb, mint az első ránézésére látható volt". A nehezítő körülmények között említette a korábban elmaradt beruházásokat és a félmilliárdos projektre vonatkozó szabályokat, valamint hogy a bővítés miatt át kell alakítani a városrész szabályozási tervét.

Dobos József jegyző akkor egy képviselői kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, az illetékes szakhatóság elutasította az építkezés engedélykérelmét, mivel a tulajdonosok nem tudták benyújtani a kért pótlásokat. Ennek okaként említette, hogy azokat éppen azért nem tudták volna beadni, mert nem feleltek meg a hatályos rendezési tervnek.

A tervezett beruházás idén tavasszal indult volna és jövőre fejeződött volna be. Először a több mint két évtizede húzódó végleges használatbavételi engedélyhez szükséges munkákat végezték volna el. Ezután 1600 négyzetméternyi új kiszolgálótérrel és a befogadóképesség 1800-ról 3000-esre történő bővítésével alkalmassá tennék az arénát arra, hogy 2015-ben a női kosárlabda Eb egyik helyszíne lehessen.