eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Két halott a kigyulladt repülőgépen

Hivatalos adatok szerint ketten haltak meg és több mint száznyolcvanan megsérültek a dél-koreai Boeing 777-es utasszállító repülőgép San Franciscó-i balesetében. A hatóságok szerint minden utast megtaláltak.

Az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság gépe földet éréskor gyulladt ki és rendkívül súlyos károkat szenvedett. A repülőgép egy része teljesen kiégett, a farokrész leszakadt. A gépen 291 utas és 16 fős személyzet tartózkodott.

A San Franciscó-i tűzoltóparancsnok szerint 182 embert vittek kórházba, mintegy ötvenet súlyos sérülésekkel. Korábban azt közölte, hogy több mint 60 utasról nem tudni, mi lett a sorsuk, ám helyi idő szerint szombat estére mindenkit megtaláltak. A parancsnok szerint a "zavart" az magyarázta, hogy az utasokat - a repülőgép elhagyása után - különböző helyekről gyűjtötték össze.

A szerencsétlenség ügyében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálatot indított. Az FBI szóvivője szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy terrorcselekmény történt volna.

Egyelőre nem világos, hogy mi történt a repülőgéppel földet éréskor. Néhány szemtanú szerint azonban úgy tűnt, a pilóta elvesztette felette az irányítást és a gép farka a földnek csapódhatott.

Az amerikai légiközlekedési hatóságok megkezdték a szerencsétlenség okainak a feltárását. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a pilóta követett el hibát, később azonban a repülőtéri irányítótorony és a gép közötti kommunikáció alapján már arra lehetett következtetni, hogy még leszállás előtt műszaki hiba történhetett.

Szemtanúk szerint a gépen tartózkodók a felfújható vészcsúszda segítségével hagyták el a fedélzetet. A tűzoltók eloltották a lángokat.

A szerencsétlenség után a repülőteret lezárták. Néhány órával később azonban egy részét újra megnyitották.

Az Asiana Airlines a Korean Air után Dél-Korea legnagyobb légitársasága. A Boeing 777-es Szöulban szállt fel és San Francisco a végállomás volt. Az Asiana közlése szerint a fedélzeten 141 kínai, 77 dél-koreai és 61 amerikai utas tartózkodott. Dél-koreai tájékoztatás szerint az egyik áldozat kínai útlevéllel utazott.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×