eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hiányzó háziorvosok - zavar lehet az ellátásában

Sok olyan település van, amelybe hosszú évek óta nem találnak háziorvost. Dupla finanszírozással rendezhető lenne a háziorvosok helyzete Magyarországon - véli az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, míg Komáromi Zoltán arról beszélt, ha nem rendezi sürgősen a kormány az ügyet, akkor hamarosan több megyében zavar keletkezhet az alapellátásban.

Közel tíz éve ismert, hogy az uniós tagságnak milyen következményei lesznek az egészségügyi ellátórendszerre, de olyan érdemi lépés nem történt, ami kezelni tudta volna a helyzetet - mondta az InfoRádiónak az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azzal kapcsolatban, hogy egy cikk szerint Magyarországon jelenleg 218 olyan háziorvosi praxis van, amelybe rövidebb vagy hosszabb ideje nem találnak doktort, ezek közül 132 tartósan betöltetlen.

Selmeczi Kamill szerint a 24. órán túlvagyunk, mégsem született határozott politikai döntés, ami visszaadná a háziorvosi pálya vonzását. Tartóssá vált a hiány, folytatódott az orvosok elöregedése, és az ebből fakadó ellátási problémák - fejtette ki.

A szövetség elnöke szerint a háziorvosok harmada nyugdíjaskorú, másik harmada pedig öt éven belül szintén nyugdíjas lesz. A generációváltás megállt és nincs előrelépés - emelte ki.

Selmeczi Kamill úgy látja, duplájára kellene növelni a praxisok finanszírozását, és ennek a forrását elő kell teremteni.

Komáromi Zoltán háziorvos is egyetért azzal, hogy a helyzet sürgős megoldásért kiált. A háziorvosi praxisok finanszírozottsága az elmúlt 20 évben reálértéken kevesebb mint felére zsugorodott - mondta az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy a rendszer középtávon sem fenntartható.

Ha nem rendezi sürgősen a kormány a háziorvos-hiány ügyét, akkor hamarosan több megyében zavar keletkezhet az alapellátásban, egyes kistérségeken vagy járásokon belül 5-6 betöltetlen állás lesz - véli Komáromi Zoltán.

Beszélt arról is, hogy egy kezdő háziorvosnak Magyarországon legkevesebb tíz évre el kell adósítania magát, ha hitelből venné meg a praxisjogot.

A Világgazdaság írt arról csütörtökön, hogy vannak olyan települések, amelyekbe hosszú évek óta nem találnak háziorvost. Különösen a hátrányos helyzetű és/vagy kisebb települések nem vonzóak a doktorok számára, bár Pest megyében és Budapesten is akadnak üres állások, az egyik XVIII. kerületi például majdnem három éve betöltetlen. Tiszafüreden és Barcson 2004 ősze óta keresnek gyermek-, Tiszabőn, Mezősason, Nagylakon, Cserépváralján, Putnokon, Somogyapátiban gyerek- és felnőtt háziorvost is.

A legtöbb, 41 praxis Borsodban áll üresen, ez majdnem kétszer annyi, mint amennyibe a második helyezett Békés megyében várnak orvost. Ezeken a helyeken helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

Közben a mintegy négy és fél ezer aktív háziorvos közül 1500 már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk jelen pillanatban 54 év. A legtöbb idős doktor Budapesten, Pest és Csongrád megyében, valamint az ország északkeleti részén dolgozik. A fiatal orvosoknak viszont egyre kevésbé vonzó a sok munkával és felelősséggel, de egyre kevesebb bevétellel kecsegtető háziorvoslás.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×