eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Zajlik az aratás

Országszerte zajlik az aratás - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint június végéig a megye déli részén az őszi árpa termőterületének 50-60 százalékán végeztek a betakarítással, a termésátlag 5-6 t/ha között mozgott. A megye többi részén 4-4,5 t/ha-os termésátlag mellett a termőterület 20-25 százalékán vágták le az árpát. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a múlt hónap végén lehullott 50-60 mm csapadék kedvezőtlenül hatott a termés minőségére. Az őszi árpa felvásárlási ára 46-47 ezer forint/tonna körül alakul a megyében.

Somogyban a legtöbb területen befejeződött az őszi árpa betakarítása - közölte a NAK megyei szervezete. A termésátlagokban az árvíz, a belvíz és a szélsőséges időjárás okozta károktól, illetve a földrajzi adottságoktól függően eltérések mutatkoznak, de a várt értékektől nem maradnak el. Az árpa hektáronkénti átlaghozama 3-4,5 tonna között alakul a megyében, Balatonlelle térségében 3-4 t/ha-os, Barcs körzetében 4,8-5,2 t/ha-os termésátlagot mértek. Az őszi káposztarepce aratását a legtöbb területen a napokban kezdték, illetve kezdik meg a gazdálkodók. A búza betakarítása várhatóan a jövő héten indulhat meg Somogyban, a szakemberek 3-3,2 t/ha körüli termésátlagot várnak.

A NAK Nógrád Megyei Igazgatóságának jelentése szerint az őszi árpa aratása egy hete kezdődött meg a megyében. Az első próbavágások igazolták az utolsó becsléseket, ezek alapján a növény termésátlaga 3,7-3,8 t/ha között alakulhat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az őszi árpa termőterületének felén, közel 3 ezer hektáron fejeződtek be a betakarítási munkálatok, a termésátlag 4,7 t/ha körül mozgott. Július elejéig a repce alig 10 százalékát aratták le, a hektáronkénti átlaghozam elérte a 3 tonnát - jelentette a NAK megyei igazgatósága.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×