eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bakondi: Szervezett volt a helyreállítás is

Az árvíz utáni helyreállítás ugyanolyan szervezett volt, mint korábban az ár elleni védekezés - hangoztatta Bakondi György helyreállítási miniszterelnöki megbízott a szigetközi Dunaszentpál határában tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, noha Győr-Moson-Sopront érte el elsőként a dunai árvíz, így itt volt a legrövidebb idő a reagálásra, "becsülettel helytálltak az önkéntesek, becsülettel helytálltak a hivatalos szervezetek".

Hozzátette: a helyreállítás során is sikerült tartani a feladatok elvégzésére megszabott feszes ütemtervet. Közlése szerint tízmilliónál is több zsákban mintegy 300 ezer köbméter homokot kellett kibontani az ideiglenes védművekből, az ezen dolgozó tíz és fél ezer ember között az önkéntesek, közfoglalkoztatottak és cégek alkalmazottjai mellett szép számban voltak jelen a büntetés-végrehajtás alkalmazottjai és fogvatartottak.

Bakondi György szólt arról is: 56 település tartott igényt zsákokra vagy homokra; ezeket az igényeket olyan speciális esetben nem teljesítették csak, mint Szigetmonostoré, ahol a fekália öntött ki.

Emlékeztetett arra is, hogy az árvíz által érintett közutak és vasúti vonalak mindegyike járható már, az áramot is valamennyi fogyasztóhoz visszakapcsolhatták, a pénteki adatok szerint pedig a másfél ezer kitelepített közül csak négyen nem térhettek még haza.

Elmondta, hogy 1761 lakáskárról érkezett bejelentés összesen 473 millió forint értékben, ebből 67,6 millió értékű kárt már rendeztek. A 157 vagyonikár-bejelentés értéke mintegy 657 milliós, ebből 17,1 milliót rendeztek.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott az eseményen arról beszélt: a nap folyamán befejeződik a homokzsákok ürítése. Nagy szerepet játszott ebben a büntetés-végrehajtás, hiszen erre a munkára sokkal nehezebb volt önkénteseket találni, mint az árvízi védekezésre.

Mint mondta, volt olyan nap, amikor a védekezésben részt vevő 5200 hivatásos mellett csaknem háromezer önkéntes dolgozott a gátakon. Az 1,4 millió zsákból visszanyert 20 ezer tonna homok egy részére több önkormányzat is igényt tartott; volt, ahol útfelújításra használják, az egyik településen viszont lovaspálya építéséhez, de az anyag zömét olyan depókban halmozták fel, amelyekből egy esetleges újabb árvíz esetén a gátakhoz lehet szállítani.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka arról beszélt: 29 intézményük 961 dolgozója és 2123 fogvatartottja vett részt a védekezésben és a helyreállításban, összesen mintegy 11 500 munkanapon keresztül, félmillió homokzsákot töltöttek meg, 1,8 milliót ürítettek ki eddig.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×