eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az EP működését bíráló határozatot fogadott el az Országgyűlés - a nap hírei

Az Európai Parlamentet bíráló határozatot fogadott el az Országgyűlés. Jogorvoslatot kezdeményez az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség az integrációs törvény miatt, a kormányfő nem ért egyet a kifogásokkal. Letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon Szilvásy György volt titokminiszter és Galambos Lajos nemzetbiztonsági főigazgató. A nap legfontosabb hírei július 5-én.

Az Európai Parlament működését bíráló határozatot fogadott el az Országgyűlés. A három fideszes politikus jegyezte határozat a magyarországi alapjogok érvényesülését értékelő jelentés európai parlamenti megszavazása után kimondja, hogy a szervezet túllépi hatáskörét. A határozat szerint a magyarok nem akarnak többé olyan Európát, ahol a szabadságot korlátozzák, ahol a nagyobb visszaél hatalmával, ahol megsértik a nemzetek szuverenitását. Az Európai Parlamentben szerdán elfogadott, Rui Tavares portugál zöldpárti politikus által összeállított jelentés felszólítja Magyarországot, hogy távolítson el az alaptörvényből több kifogásolt részletet, fogadja el a Velencei Bizottság ajánlásait, és garantálja az igazságszolgáltatás teljes függetlenségét.

Jogorvoslatot kezdeményez az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség a szövetkezeti törvény ellen, a kormányfő szerint a jogszabály az érintett szereplőkkel történt egyeztetés eredményeként született. A pénzintézeti szövetség elnöke, Demján Sándor azt mondta, az államfőtől a törvény alkotmánybírósági normakontrollját fogja kérni. Hozzátette, a betétek biztonságban vannak. Az Országgyűlés rendkívüli ülésnapján fogadta el a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény módosított változatát. Orbán Viktor kormányfő az érdekképviselet vezetőjének korábbi és mostani felvetései után küldött levelében azt írja, a jogszabály elfogadása előtti több hónapos egyeztetéseken közös volt a felismerés, hogy a takarékszövetkezeti rendszer átalakításra szorul. A miniszterelnök hozzáteszi, hogy a szektornak juttatandó 100 milliárd forint megerősíti a takarékszövetkezetek integrációját, jelentősen növeli a beléjük vetett bizalmat.

A tanárok béremelése mellett a kormány jelenleg nem tud kötelezettséget vállalni a közszféra más dolgozóinak fizetésemelésére Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában a Kúria csütörtöki, devizahiteleseket érintő döntéséről azt mondta: az igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálnia, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek, és ha igen, hogyan válhattak általánossá.

A végrehajtások felfüggesztését kérhetik a devizahitelesek a Kúria árfolyamrésre vonatkozó döntése alapján - figyelmeztet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara. A jogi alapot az ítélet azon része jelentheti, amely alapján a követelések pontos összege nem állapítható meg. Közben jogerősen elutasította egy devizahiteles keresetét a Debreceni Ítélőtábla. Csütörtökön szintén a banknak adott igazat egy devizahiteles perében a Kúria.

Ítéletet hirdettek a kémkedési perként ismert eljárásban első fokon, letöltendő börtönbüntetést kapott Szilvásy György volt titokminiszter és Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója. Mindketten kémkedésért, illetve felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetést kaptak, melybe beszámítják az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött időt. Az ügyben vádlott volt Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egy másik korábbi főigazgatója is, őt bűnpártolás miatt egy év felfüggesztett börtönre ítélték nem jogerősen. Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. A vádlottak ügyvédei fellebbeztek a Debreceni Törvényszék határozata ellen.

Változott hét fővárosi országgyűlési egyéni választókerület határa. Az előterjesztés elsősorban budai választókörzeteket érint. Korábban a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal azt mondta, a települési jegyzők kérték a pontosításokat. Újból megszavazta emellett a parlament az egyházügyi törvény módosított változatát. A jogszabályt az első elfogadása után visszaküldte az államfő, mert szerinte az jogbizonytalanságot okozott volna. Módosította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a médiatanács elnöki posztjának betöltéséhez szükséges követelményeket is az Országgyűlés.

Szeptembertől újra lehet frakciója az LMP-nek, miután az Országgyűlés jóváhagyta a ház-szabály módosítását. Ennek értelmében az eddigi 12 képviselő helyett már három is elég frakció alakításához, ha ugyanarról az országos listáról kerültek be, és pártjuk elérte az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az LMP parlamenti frakciója február 11-én szűnt meg, miután 15 képviselőjükből nyolc kilépett a csoportból.

Lerakták a Parlament melletti Kossuth Lajos tér felújításának alapkövét. A leendő látogatóközpont és mélygarázs alaplemezébe, mintegy 20 méter mélyre süllyesztett időkapszulába a felújítás dokumentációjának másolatát, mai napilapokat és pénzérméket helyeztek el.

Még az idén szentté avathatják II. János Pált és XXIII. Jánost. Az ehhez szükséges dekrétumokat pénteken írta alá Ferenc pápa. A lengyel II. János Pál 2005-ben, az olasz XXIII. János 1963-ban hunyt el.

Egyiptomban feloszlatta a parlamentet az ideiglenes államfő. Adli Manszúr emellett új vezetőt nevezett ki a hírszerzés élére. Az egyiptomi főügyész szabadlábra helyezte a megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség két vezetőjét. Mohamed Murszit szerda óta állítólag egy katonai létesítményben őrzik. Az országban továbbra is több helyen tüntetnek a megbuktatott elnök hívei és ellenzői.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×