Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az EP működését bíráló határozatot fogadott el az Országgyűlés - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Parlamentet bíráló határozatot fogadott el az Országgyűlés. Jogorvoslatot kezdeményez az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség az integrációs törvény miatt, a kormányfő nem ért egyet a kifogásokkal. Letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon Szilvásy György volt titokminiszter és Galambos Lajos nemzetbiztonsági főigazgató. A nap legfontosabb hírei július 5-én.

Az Európai Parlament működését bíráló határozatot fogadott el az Országgyűlés. A három fideszes politikus jegyezte határozat a magyarországi alapjogok érvényesülését értékelő jelentés európai parlamenti megszavazása után kimondja, hogy a szervezet túllépi hatáskörét. A határozat szerint a magyarok nem akarnak többé olyan Európát, ahol a szabadságot korlátozzák, ahol a nagyobb visszaél hatalmával, ahol megsértik a nemzetek szuverenitását. Az Európai Parlamentben szerdán elfogadott, Rui Tavares portugál zöldpárti politikus által összeállított jelentés felszólítja Magyarországot, hogy távolítson el az alaptörvényből több kifogásolt részletet, fogadja el a Velencei Bizottság ajánlásait, és garantálja az igazságszolgáltatás teljes függetlenségét.

Jogorvoslatot kezdeményez az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség a szövetkezeti törvény ellen, a kormányfő szerint a jogszabály az érintett szereplőkkel történt egyeztetés eredményeként született. A pénzintézeti szövetség elnöke, Demján Sándor azt mondta, az államfőtől a törvény alkotmánybírósági normakontrollját fogja kérni. Hozzátette, a betétek biztonságban vannak. Az Országgyűlés rendkívüli ülésnapján fogadta el a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény módosított változatát. Orbán Viktor kormányfő az érdekképviselet vezetőjének korábbi és mostani felvetései után küldött levelében azt írja, a jogszabály elfogadása előtti több hónapos egyeztetéseken közös volt a felismerés, hogy a takarékszövetkezeti rendszer átalakításra szorul. A miniszterelnök hozzáteszi, hogy a szektornak juttatandó 100 milliárd forint megerősíti a takarékszövetkezetek integrációját, jelentősen növeli a beléjük vetett bizalmat.

A tanárok béremelése mellett a kormány jelenleg nem tud kötelezettséget vállalni a közszféra más dolgozóinak fizetésemelésére Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában a Kúria csütörtöki, devizahiteleseket érintő döntéséről azt mondta: az igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálnia, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek, és ha igen, hogyan válhattak általánossá.

A végrehajtások felfüggesztését kérhetik a devizahitelesek a Kúria árfolyamrésre vonatkozó döntése alapján - figyelmeztet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara. A jogi alapot az ítélet azon része jelentheti, amely alapján a követelések pontos összege nem állapítható meg. Közben jogerősen elutasította egy devizahiteles keresetét a Debreceni Ítélőtábla. Csütörtökön szintén a banknak adott igazat egy devizahiteles perében a Kúria.

Ítéletet hirdettek a kémkedési perként ismert eljárásban első fokon, letöltendő börtönbüntetést kapott Szilvásy György volt titokminiszter és Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója. Mindketten kémkedésért, illetve felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetést kaptak, melybe beszámítják az előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben töltött időt. Az ügyben vádlott volt Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egy másik korábbi főigazgatója is, őt bűnpártolás miatt egy év felfüggesztett börtönre ítélték nem jogerősen. Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. A vádlottak ügyvédei fellebbeztek a Debreceni Törvényszék határozata ellen.

Változott hét fővárosi országgyűlési egyéni választókerület határa. Az előterjesztés elsősorban budai választókörzeteket érint. Korábban a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal azt mondta, a települési jegyzők kérték a pontosításokat. Újból megszavazta emellett a parlament az egyházügyi törvény módosított változatát. A jogszabályt az első elfogadása után visszaküldte az államfő, mert szerinte az jogbizonytalanságot okozott volna. Módosította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a médiatanács elnöki posztjának betöltéséhez szükséges követelményeket is az Országgyűlés.

Szeptembertől újra lehet frakciója az LMP-nek, miután az Országgyűlés jóváhagyta a ház-szabály módosítását. Ennek értelmében az eddigi 12 képviselő helyett már három is elég frakció alakításához, ha ugyanarról az országos listáról kerültek be, és pártjuk elérte az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az LMP parlamenti frakciója február 11-én szűnt meg, miután 15 képviselőjükből nyolc kilépett a csoportból.

Lerakták a Parlament melletti Kossuth Lajos tér felújításának alapkövét. A leendő látogatóközpont és mélygarázs alaplemezébe, mintegy 20 méter mélyre süllyesztett időkapszulába a felújítás dokumentációjának másolatát, mai napilapokat és pénzérméket helyeztek el.

Még az idén szentté avathatják II. János Pált és XXIII. Jánost. Az ehhez szükséges dekrétumokat pénteken írta alá Ferenc pápa. A lengyel II. János Pál 2005-ben, az olasz XXIII. János 1963-ban hunyt el.

Egyiptomban feloszlatta a parlamentet az ideiglenes államfő. Adli Manszúr emellett új vezetőt nevezett ki a hírszerzés élére. Az egyiptomi főügyész szabadlábra helyezte a megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség két vezetőjét. Mohamed Murszit szerda óta állítólag egy katonai létesítményben őrzik. Az országban továbbra is több helyen tüntetnek a megbuktatott elnök hívei és ellenzői.