eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: három fontos uniós intézményben támadnak a rezsicsökkentés miatt

Igazságtalannak nevezte a miniszterelnök az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, az Európai Parlamentben (EP) szerdán elfogadott jelentést.

Orbán Viktor csütörtökön az Országgyűlésben napirend előtt azt mondta: a Tavares-jelentés súlyosan sérti Magyarországot, ellenséges a magyarokkal szemben, figyelmen kívül hagyja az EP hatásköreit, a tagállamok és az Európai Unió közötti jogi egyensúlyokat, az alapító szerződésekkel szemben önkényesen állapít meg kötelező kritériumokat, vezet be új eljárásokat, és kreál új intézményeket.

A jelentés ezzel csorbítaná egy tagállam szuverenitását, ez pedig egész Európára, az EU jövőjére veszélyt jelent - jelentette ki a kormányfő.

Szavai szerint a magyarok jó ideje tapasztalják, hogy az EU igazságtalan, kettős mércét alkalmaz, visszaél hatalmával a viták során. "Most azonban az Európai Parlamentben átléptek egy olyan határt, amire eddig nem volt példa. Az EP semmibe vette az unió alapszerződését, ezzel az Európai Unió bürokratái és parlamenti képviselői veszélyes útra tévedtek" - mondta.

A miniszterelnök megerősítette azt az álláspontját is, amely szerint a Magyarország elleni visszaélések mögött valójában üzleti lobbiérdekek húzódnak meg. Magyarország ugyanis csökkenti a rezsiköltségeket - folytatta -, ami sérti azoknak az európai nagyvállalatoknak az érdekeit, amelyek hosszú évekig annyi pénzt szedtek be a magyar családoktól, amennyit nem szégyelltek. Szerinte azonban úgy helyes, hogy "most letörjük az extraprofitjukat, és elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ezt meg is tegyük".

A túlzottdeficit-eljárás során Magyarország számára megfogalmazott európai bizottsági ajánlásból is kiderült: az Európai Unió azt akarja elérni, hogy a magyar kormány ne szabályozza az energiaszolgáltatások árát, vagyis hogy rezsicsökkentés helyett megint emelkedhessenek az árak - közölte Orbán Viktor.

"Mi azonban ezt visszautasítjuk, mi inkább arra a kétmillió magyar emberre hallgatunk, akik aláírták a rezsicsökkentés melletti petíciót, és ezért tovább csökkentjük a családok megélhetési költségeit az ősz során" - jelentette ki a kormányfő.
A Tavares-jelentésről szóló EP-vita szomorú tanulságának és felfoghatatlannak nevezte a miniszterelnök, hogy egyes magyar képviselők azokat erősítik, akik veszélybe akarják sodorni Magyarországot, és el akarják venni a magyar családok pénzét. "Egy ilyen ügyben, amikor Magyarországot igazságtalanul támadják, miért nem lehet félretenni a pártkötődést és a pártérdekeket ugyanúgy, ahogy ez az árvíz elleni küzdelemben a gátakon sikerült?" - tette fel a kérdést Orbán Viktor, aki szavai zárásaként a magyarok melletti kiállásra kérte képviselőtársait.

A miniszterelnök beszéde kezdetén a Párbeszéd Magyarországért (PM) független képviselői egy molinót tartottak fel az ülésteremben azzal a szöveggel: "Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával". Az ellenzéki képviselők ezzel a miniszterelnöknek a strasbourgi EP-vitában tett kijelentésére utaltak, hogy a magyarok nem akarnak olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél erejével. A transzparenst az Országgyűlés munkáját segítő személyzet tagjai vitték ki a teremből.

A molinó felmutatásának idejére Orbán Viktor félbehagyta felszólalását, az ülést levezető elnök, Latorcai János pedig felhívta a PM-es politikusok figyelmét, hogy cselekedetük sérti az Országgyűlés rendjét, a házszabályba ütközik, a parlament ezért meg fogja hozni "a megfelelő döntést".

Az EP szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést. A dokumentum fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Az Európai Unió mindhárom fontos intézményében, az állam- és kormányfői tanácsban, az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben (EP) is rendszeresen támadják Magyarországot a rezsicsökkentés miatt - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön az Országgyűlésben.

A miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira adott viszonválaszában közölte: az EP rosszat tesz az Európai Uniónak, gyengíti azt, amikor nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat, az alapszerződéseket.

Vona Gábor Jobbik-frakcióvezetőnek válaszul ugyanakkor azt mondta, az unió gyengülése nem jó hír, az EU széthullása kataklizma lenne, el kell kerülni.

Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető felvetésére azt mondta, amit Magyarország támogatásként az Európai Uniótól kap, nem ajándék, hanem az "jár nekünk, csatlakozási szerződésünk fontos alapköve". Magyarország ugyanis a kommunizmus miatt súlyos versenyhátránnyal csatlakozott a közös piachoz - jelentette ki a kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×