Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MSZP-Együtt-PM - A közös jelöltállításról is szó lesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Július 16-án találkoznak legközelebb az MSZP és az Együtt-PM szövetség vezetői, ekkor várhatóan szakpolitikai programokról egyeztetnek és a közös egyénijelölt-állításról is szó lesz - mondta Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön az MTI-nek. A pártszövetség azt szeretné, ha egy hónapon belül meg tudnának állapodni a szocialistákkal az egyéni választókerületek felosztásáról is.

A következő tárgyalási fordulót az MSZP székházában tartják, mivel első alkalommal, csaknem két hete az Együtt-PM volt a házigazda. Szigetvári Viktor elmondta: arra számít, ekkor megegyeznek azokról a tézisekről, amelyeket pártja a korszakváltás garanciáinak tekint, valamint a közös szakpolitikai programpontokról.

Az Együtt-PM társelnöke hozzátette: noha az első forduló utáni egy hétben sajnálatos módon nemigen történt előrelépés, a szocialista választmány ülése óta felgyorsult a tárgyalások előkészítése, így e hét végén és a jövő héten szakértői egyeztetések folynak a két párt között közjogi, gazdaság- és társadalompolitikai kérdésekről.

Az Együtt-PM emellett azt szeretné - folytatta Szigetvári Viktor -, hogy a két fél "további késlekedések nélkül" július végéig állapodjon meg a közös egyénijelölt-állítás legfontosabb kérdéseiről. Saját választókerületi vezetőik névsorát már megosztották egymással.

A politikus közölte: szerdán elküldték a szocialistáknak a javaslatukat arra is, hogy milyen módszerrel, ütemezéssel lehet akár már július végére, de legkésőbb augusztus közepére megállapodás a jelöltállításról.

Konkrét személyekről, választókerületekről még nem esett szó az egyeztetéseken, ez korai lenne - jegyezte meg. Az Együtt-PM álláspontja szerint a pártoknak előbb meg kell állapodniuk arról, hogy a választási szövetség megkötése után helyi szervezeteik a jelölt pártállásától függetlenül teljes erőbedobással segítik "az egyedüli kormányváltó jelölt" kampányát.

A jelöltek megnevezése előtt a két félnek meg kell egyeznie arról is, hogy milyen arányban osztják fel egymás között a 106 egyéni választókerületet - mondta Szigetvári Viktor. Hozzátette: azt kezdeményezik, hogy "csomagban tárgyaljanak" a körzetekről, vagyis ne csak egy arányszámban állapodjanak meg, hanem vegyék figyelembe azt is, hogy közülük melyik inkább bal-, vagy jobboldali, vagy kétesélyes.

Szigetvári Viktor az MTI kérdésére elmondta: mivel a tárgyalások kezdetén ebben a sorrendben állapodtak meg, szerinte a július közepén esedékes tárgyaláson a közös listaállításról még nem esik szó.