eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Módosítana a médiahatóság elnökével szemben támasztott feltételeken a kormány

Változtatna és pontosítana a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményeken az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet a közigazgatási és igazságügyi miniszter terjesztett be a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött egyik törvénymódosításhoz.

A parlamenti honlapon elérhető indítvány értelmében már nem kellene jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma a tisztség betöltéséhez, a médiatörvény mindössze felsőfokú végzettséget írna elő.

Az előterjesztés pontosítaná azt is, mi számítson a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak, amelyből a médiatörvény értelmében ötéves háttérrel kell rendelkeznie a kinevezendő elnöknek.

Gyakorlatnak számíthat a jövőben az NMHH-nál, a médiatanácsnál és elődszervezeteinél, vagyis az Nemzeti Hírközlési Hatóságnál és az Országos Rádió és Televízió Testületnél folytatott vezetői vagy ügyintézői tevékenység, valamint az ezen szervek határozataival kapcsolatosan végzett bírói, ügyészi és jogi képviselői részvétel.

Ugyancsak gyakorlatnak számítana a közmédia jelenlegi kuratóriumában, valamint a korábban működő testületekben elfoglalt tagság.

Az NMHH-nak és a médiatanácsnak Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke.

Az előterjesztő Navracsics Tibor a javaslat indoklásában emlékeztet arra, hogy az államfő kedden megfontolásra visszaküldte a Háznak azt a módosítást, amely átmenetileg rendeletalkotási joggal ruházta volna fel az NMHH elnökhelyettesét.

Azt is felidézi, hogy az NMHH és a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményekkel kapcsolatban a tárca korábban az Alkotmánybíróságtól (Ab) kérte az alaptörvény értelmezését. A testület azt közölte, sarkalatos törvény rögzítheti a vezetővel szemben támasztott feltételeket. Ezen feltételek ugyanakkor az Ab szerint olyan mérlegelést igényelnek, amely a törvényhozó felelősségi és hatáskörébe tartozik.

A miniszter az indoklásában kitér arra, hogy az NMHH és a médiatanács vezetői tisztségének betöltetlensége súlyos hátrány a szervek működése szempontjából, különösen azért, mert rendeletalkotásra kizárólag az elnök jogosult.

A tárca az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódóan változtat a médiatörvényen.

Az NMHH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki 9 évre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×