eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A "kémkedési perben" hirdet ítéletet a Debreceni Törvényszék

A "kémkedési perként" ismert büntetőügyben hirdet ítéletet pénteken a Debreceni Törvényszék. A volt titkosszolgálati vezetőket - Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját (2004-2007), Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját (2007-2009) -, valamint P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekmények elkövetésével vádolják.

A Budapesti Katonai Ügyészség 2011. december 7-én nyújtotta be különböző bűntettekre vonatkozóan vádiratát a volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.

Akkori közleményében az ügyészség azt írta, a nyomozás eredményeképpen az NBH korábbi főigazgatója, Galambos Lajos ellen kémkedés, a korábban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Szilvásy György ellen felbujtóként elkövetett kémkedés, P. László ellen bűnsegédként elkövetett kémkedés, a NBH korábbi főigazgatója, Laborc Sándor ellen pedig kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt nyújtottak be vádiratot.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú tárgyalás lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. A büntetőper teljes titoktartás mellett, zárt ülés keretében zajlott, mivel - egy korábbi ügyészségi közlemény szerint - "a per során több, államtitokká minősített tényt érintenek".

A vádlottak közül Galambos Lajost és P. Lászlót 2011-ben előzetes letartóztatásba helyezték, majd védői indítványra házi őrizetbe kerültek. A másik két vádlott szabadon védekezhetett.

Az ügy iratanyagát 80 évre titkosították. A pénteki ítélethirdetésre zárt tárgyalás keretében kerül sor, csak az ítélet rendelkező része lesz sajtónyilvános.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×