eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: Sérti és korlátozza az ország függetlenségét a Tavares-jelentés - összefoglaló

A miniszterelnök szerint sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét az Európai Parlament által elfogadott Tavares-jelentés. Az új Btk-val harmonizáló büntetés-végrehajtási kódex megalkotásáról döntött a kormány. Jováhagyta az Európai Parlament, hogy bevezesse az eurót januártól Lettország. A nap legfontosabb hírei július 3-án.

Elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló jelentést az Európai Parlament. A Rui Tavares portugál zöldpárti európai parlamenti képviselő által készített összefoglaló egyebek mellett felszólítja Magyarországot, hogy távolítsa el az alaptörvényből azokat a passzusokat, amelyeket az Alkotmánybíróság korábban már alkotmányellenesnek ítélt; fogadják el a Velencei Bizottság ajánlásait és garantálják az igazságszolgáltatás teljes függetlenségét. A dokumentum szerint a családjogi, szociális és költségvetési kérdéseknek ki kellene kerülniük a kétharmados törvények közül. A miniszterelnök szerint súlyosan sérti és korlátozza Magyarország függetlenségét a Tavares-jelentés, melyre a Fidesz-frakció kezdeményezésére holnap várhatóan határozatot szavaz meg az Országgyűlés, válaszul az Európai Parlamentnek.

Eredményesnek értékelték a visegrádi országok államfői a csoport elmúlt egyéves lengyel elnökségét. A lengyel, a szlovák, a cseh és a magyar államfő a lengyelországi Wislában tartottak kétnapos tanácskozást. A lengyel köztársasági elnök úgy fogalmazott: a négy országnak egyre nagyobb a befolyása a regionális és az általános európai politikában is.

Új büntetés-végrehajtási kódex megalkotásáról döntött a kormány. A kabinet az ettől a hónaptól hatályos új Büntető Törvénykönyvvel összhangban váltaná ki a mostani, idejét múlt törvényerejű rendeletet. Az új szabályozásban nagyobb szerepet kapna az elítéltek oktatása és foglalkoztatása, valamint annak elősegítése, hogy szabadulásuk után sikeresebben illeszkedjenek vissza a társadalomba.

Az alaptörvény és a családjogi törvény módosítását tartják szükségesnek ellenzéki pártok. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció képviselői a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű emberek jogainak biztosítása érdekében kezdeményeznék a változásokat. A politikusok egyetértettek abban: lehetővé kell tenni az azonos nemű együtt élő párok számára egymás gyermekeinek örökbefogadását és a leszbikus nők részére a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét.

A nem fizető devizahitelesek esetében is meg kell találni az úgy nevezett potyautasok kiszűrésének módját - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács Levente elismerte, hogy azoknak az adósoknak segítséget kell nyújtani, akik valóban nem tudnak fizetni. Az elmaradók nagy része valamilyen formában azonban tudna törleszteni, de különböző okokból nem akar - tette hozzá.

A Magyar Államkincstár szerint szabályosan folyósítják a támogatásokat a kübekházi önkormányzatnak. A szervezet azután közölte ezt, hogy a település képviselőtestülete visszaküldte a kormánynak a júliusra kapott nettó 3.478 forint állami finanszírozást. Az Államkincstár azt válaszolta, hogy az önkormányzatoknak járó támogatásból levonják a foglalkoztatottak bérére rakodó közterheket, valamint a település tartozásait, ezért ilyen alacsony az összeg.

Átalakul a fizetési struktúra a Magyar Nemzeti Bankban. A takarékossággal és a hatékonyabb működéssel magyarázza jegybank a változásokat. A felsővezetői pozíciók közül megszüntetik minden negyediket, eltörlik a bónuszok kifizetését és átalakítják a bérezési rendszert.

Több kedvezményt szeretne a mezőgazdaság szereplőinek a használatarányos útdíjjal összefüggésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Győrffy Balázs, a szervezet elnöke azt mondta: a rendelet nem szabályoz minden részletet, így több mezőgazdasági termelőnek és élelmiszer-ipari feldolgozónak sem jelent valóságos kedvezményt.

365 darab, sebességellenőrzésre is alkalmas fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot állítanak fel Magyarországon. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint további 160 mobil eszközt is üzembe helyeznek az utak mentén. Az ORFK közleménye alapján a kamerák a gyorshajtók mellett a záróvonalat átlépőket és a leállósávot használókat is kiszűrik majd.

Jóváhagyta az euró lettországi bevezetését az Európai Parlament. Januártól csatlakozna az euróövezethez a balti köztársaság, és ezt a szándékát korábban támogatta az Európai Bizottság és az Európai Tanács is. A parlamenti ajánlás német néppárti készítője szerint Lettország hatalmas erőfeszítéssel lett úrrá a gazdasági és pénzügyi válságon.

Az Isztrián tölti le büntetését az M7-esen halálos balesetet okozó volt horvát politikus. A nyitott típusú börtönben a konyhán vagy a mezőkön dolgozhat, áthelyezéséről a zágrábi börtön pszichoszociális központja döntött. A korábbi gazdasági miniszteri posztot betöltő Radimir Cacic 2010. januárjában az M7-es Budapest felé vezető oldalán ráfutott egy előtte haladó magyar gépkocsira. A vétlen jármű két utasa meghalt. A kaposvári bíróság egy év és tíz hónap börtönre ítélte. Ezután a horvát politikus azt kérte, hogy büntetést hazájában tölthesse le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×