Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez történik, ha elfogadják a Tavares-jelentést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elemzők szerint nem lesz jogi következménye annak, ha az Európai Parlament ma elfogadja a Tavares-jelentést. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója és Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Lánczi Tamás szerint a keddi vita nem csak Magyarországról szólt.

Abban mindkét, az InfoRádió által megkérdezett elemző egyetértett, hogy a Tavares-jelentésről lefolytatott vita az Európai Parlament szokásos menetében zajlott. Az InfoRádió Aréna című műsorában Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója úgy fogalmazott: a politikai kiállások gyakran felületesek.

"Ugyanaz a dramaturgiája ezeknek a felszólalásoknak, de ezzel nincs baj. Nem azt mondom, hogy ez a lokális maximum, amit el lehet érni, mert lehetnének felkészültebbek valóban a képviselők - minden oldalról. Sokszor érzem azt, hogy nagyon sok tekintetben felszínes a tudásuk."

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a keddi vita nem csak Magyarországról szólt.

"Nagyjából mostanra egy nagyon-nagyon fontos mérföldkőhöz értünk, amit egyébként a vita is nagyon jól mutatott. Ha megnézzük a vitát, ami lezajlott Magyarország kapcsán, az félig Magyarországról, félig pedig az Európai Unió jövőjéről szólt. Arról, hogy ez egy föderáció legyen, vagy nemzetállamok közössége? És a magyar álláspont - és egyébként az európai választópolgárok álláspontja is inkább az - hogy ez legyen egy nemzetek közössége."

Lánczi Tamás hozzátette: a Tavares-jelentés is azt mutatta, hogy az európai politikusok próbálják kitolni a saját hatáskörüket.

"Gyakorlatilag a jelentéstevő Tavares el is mondta, hogy újabb jogi procedúrát szeretnének kialakítani, még több államot szeretnének vizsgálni, még-még-még nagyobb felhatalmazást kérnek arra, hogy az európai államokat vizsgálhassák."

Magyar Kornélia szerint a Tavares-jelentést szerdai szavazásán elfogadja az Európai Parlament.

"Igazából onnan lehetett tudni, hogy valószínűleg ez lesz a vége még akkor is, ha az ember ismeri az erőviszonyokat, hogy a Fidesz mennyire komolyan vette ezt, és mennyire azt jelezte már jó előre, ezt mondta az összes fideszes megszólaló, hogy valószínűleg ez lesz ennek a vége, hogy el fogják fogadni. Úgyhogy én azt gondolom, hogy gyakorlatilag 99 százalékos biztossággal számíthatunk arra, hogy ezt el fogják fogadni."

Lánczi Tamás hozzátette: ha megszavazza az Európai Parlament a Tavares-jelentést, annak jogi értelemben nem lesz következménye.