eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma

Ez történik, ha elfogadják a Tavares-jelentést

Elemzők szerint nem lesz jogi következménye annak, ha az Európai Parlament ma elfogadja a Tavares-jelentést. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója és Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Lánczi Tamás szerint a keddi vita nem csak Magyarországról szólt.

Abban mindkét, az InfoRádió által megkérdezett elemző egyetértett, hogy a Tavares-jelentésről lefolytatott vita az Európai Parlament szokásos menetében zajlott. Az InfoRádió Aréna című műsorában Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója úgy fogalmazott: a politikai kiállások gyakran felületesek.

"Ugyanaz a dramaturgiája ezeknek a felszólalásoknak, de ezzel nincs baj. Nem azt mondom, hogy ez a lokális maximum, amit el lehet érni, mert lehetnének felkészültebbek valóban a képviselők - minden oldalról. Sokszor érzem azt, hogy nagyon sok tekintetben felszínes a tudásuk."

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a keddi vita nem csak Magyarországról szólt.

"Nagyjából mostanra egy nagyon-nagyon fontos mérföldkőhöz értünk, amit egyébként a vita is nagyon jól mutatott. Ha megnézzük a vitát, ami lezajlott Magyarország kapcsán, az félig Magyarországról, félig pedig az Európai Unió jövőjéről szólt. Arról, hogy ez egy föderáció legyen, vagy nemzetállamok közössége? És a magyar álláspont - és egyébként az európai választópolgárok álláspontja is inkább az - hogy ez legyen egy nemzetek közössége."

Lánczi Tamás hozzátette: a Tavares-jelentés is azt mutatta, hogy az európai politikusok próbálják kitolni a saját hatáskörüket.

"Gyakorlatilag a jelentéstevő Tavares el is mondta, hogy újabb jogi procedúrát szeretnének kialakítani, még több államot szeretnének vizsgálni, még-még-még nagyobb felhatalmazást kérnek arra, hogy az európai államokat vizsgálhassák."

Magyar Kornélia szerint a Tavares-jelentést szerdai szavazásán elfogadja az Európai Parlament.

"Igazából onnan lehetett tudni, hogy valószínűleg ez lesz a vége még akkor is, ha az ember ismeri az erőviszonyokat, hogy a Fidesz mennyire komolyan vette ezt, és mennyire azt jelezte már jó előre, ezt mondta az összes fideszes megszólaló, hogy valószínűleg ez lesz ennek a vége, hogy el fogják fogadni. Úgyhogy én azt gondolom, hogy gyakorlatilag 99 százalékos biztossággal számíthatunk arra, hogy ezt el fogják fogadni."

Lánczi Tamás hozzátette: ha megszavazza az Európai Parlament a Tavares-jelentést, annak jogi értelemben nem lesz következménye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×